(ACN) El Born Centre de Cultura i Memòria acull fins al 30 de juliol la instal·lació artística ‘Anatomia d’una professió desconeguda’, de la Companyia Miquel Barcelona, que mostra “les males pràctiques en els processos de creació” a través de 12 professionals del món de les arts que han patit ferides físiques, psicològiques i emocionals.

Cada testimoni ha enregistrat la seva experiència en un àudio i ha associat l’agressió que ha patit a una part del cos, de la qual s’ha fet una escultura de guix per fer-la visible. A més, cada dimarts, dijous i dissabte a les 18 h els visitants podran gaudir les performances que els artistes han creat per explicar la seva experiència a través de la dansa contemporània, el circ o el teatre d’arrel.

L’abús de poder, el maltractament, el xoc generacional, la diversitat de cossos, el racisme, el masclisme, la grassofòbia, les agressions sexuals i la violència de gènere són algunes de les ferides que han patit les ballarines, l’artista de circ i l’actriu que han participat en aquest projecte, dirigit per Miquel Barcelona. “En comparació amb altres oficis, potser anem uns passos enrere”, ha reflexionat en declaracions a l’ACN el director i coordinador artístic de la instal·lació.

“Ser-ne conscient per poder tirar endavant”

Entre els testimonis que recull la instal·lació hi ha la ballarina Fàtima Campos, que explica que al llarg de la seva trajectòria ha patit dolors físics i emocionals durant els processos de creació. “Et fas una lesió i balles, superem el dolor físic o emocional per tirar endavant”, ha detallat tot assegurant que aquest projecte l’ha ajudat a “ser conscient d’allò que va passar” per poder “guarir i reconstruir” per tirar endavant i “ballar més saludablement”.

Reflexionar i proposar bones pràctiques

En el marc d’aquesta instal·lació, que és gratuïta, el 15 de juliol el Born acollirà una taula rodona dirigida a professionals del sector que té com a objectiu situar conceptes clau, definir reptes i proposar bones pràctiques. Aquesta activitat comptarà amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC).