Els Cinemes Girona incorporaran, a partir de diumenge 29 de maig, sessions estables un cop al mes pensades per a persones amb autisme, en un projecte pioner a Barcelona impulsat per Aprenem Autisme i l’Associació Inclús. Es tracta de projeccions que volen oferir un ambient segur i tranquil per a les persones d’aquest col·lectiu i les seves famílies.

El so més baix i zona relaxada

La pel·lícula començarà directament, sense anuncis. “Hi haurà llum d’ambient durant la sessió, el volum serà més baix de l’habitual i els infants i les seves famílies podran aixecar-se i anar a la zona relaxada“, explica a betevé Marta Romero, coordinadora del projecte per part d’Aprenem Autisme. D’aquesta manera, si durant la projecció necessiten sortir per excés d’estímuls sensorials a la sala, podran tornar-hi a entrar sense problemes.

S’oferirà també una guia d’anticipació amb pictogrames de cada sessió per tal de preparar al màxim la visita i evitar el factor sorpresa, una qüestió que pot afectar molt les persones dins de l’espectre de l’autisme. Com explica Romero, moltes famílies del col·lectiu decideixen no anar al cinema per evitar les situacions incòmodes que poden generar alguns comportaments dels seus fills amb autisme, com ara haver de demanar perdó de forma continuada a la resta de públic o patir els efectes de la sobrecàrrega sensorial dels cinemes.

Adriana Pérez, responsable del projecte per part de l’Associació Inclús, explica que aquesta iniciativa pretén sensibilitzar la societat perquè “tothom té dret a accedir a la cultura i la intenció és aconseguir un cinema obert i inclusiu”. De fet, la recent reforma de la llei general de discapacitat regula l’accessibilitat cognitiva com a mesura per garantir un entorn comprensible i la participació de tota la societat en activitats recreatives i culturals.

El darrer diumenge de cada mes, a la sessió de les 16:30 h

Les sessions estables de Cinema per a tothom tindran lloc als Cinemes Girona el darrer diumenge de cada mes a la sessió de les 16:30 h. Toni Espinosa, director, explica que la proposta els va agradar molt i que el seu esperit és el d’un cinema obert i inclusiu, que assumir sinergies i espectadors. Les entrades familiars tindran un cost de 6 euros i les de la persona amb discapacitat, de 5 euros i mig.