L’associació Punt de Referència ha estrenat aquest dimarts l’exposició fotogràfica “Mirades de futur”, un recull d’instantànies que han fet joves tutelats d’entre 16 i 18 anys i assessorats per l’entitat en un programa de mentoria, dut a terme per altres joves d’entre 25 i 30 anys que els guien en el procés d’emancipació.

La mostra recull moments de la vida quotidiana d’aquests joves, però també se centra a retratar-ne les esperances de futur: laborals, professionals i personals. La mostra es pot visitar, fins al 25 de juny, a l’Espai de Fotografia Francesc Català-Roca.

Fer-se adult acompanyat

Aquest material l’han elaborat durant un curs de fotografia emmarcat en el projecte GR16-18, pioner en l’ús de la mentoria per a adolescents en la recta final de la tutela pública a Catalunya. Els joves tutelats, d’entre 16 i 18 anys, es troben un cop a la setmana amb un mentor d’entre 25 i 30 anys. Visiten la ciutat, els expliquen com funciona la ciutat, els orienten sobre temes acadèmics i laborals i sobretot els acompanyen en el procés de fer-se adult.

Un dels participants en el projecte, Mohamed Eto’o Camara, va arribar l’any 2017 a Barcelona de la Costa d’Ivori. Ara té 17 anys i estudia l’ofici de fuster. Assegura que gràcies a la mentoria ha conegut millor la ciutat. “M’ha permès conèixer els barris, la cultura, la llei i com viu la gent“, explica el jove.

“És molt difícil fer-se adult en una ciutat que desconeixes sense tenir una xarxa familiar de suport, tampoc no tens recursos”, explica la directora de l’associació Punt de Referència, Rita Grané. Per això els mentors acaben formant part de la xarxa propera dels joves tutelats, que han d’emancipar-se tan bon punt fan els 18 anys.

Comparteix a: