“Ni un pas enrere” és el lema de la mostra internacional de cinema gai i lesbià de Barcelona, el FIRE!!. Aquesta edició recorda els que van fer un pas de gegant, i és que ara fa 50 anys de la revolta de Stonewall, quan per primera vegada el col·lectiu es va enfrontar a la policia de Nova York. Un dia abans dels actes de Stonewall es va celebrar el funeral de Judy Garland, un símbol pel col·lectiu, de fet, als anys 60 la clau per reconèixer altres homes homosexuals era dir si eres “amic de Dorothy”, el personatge d”El màgic d’Oz’ que cantava ‘Over the rainbow’ i que, sens dubte, va inspirar els colors de la bandera LGTBI. Us recomanem cinc de les 54 cintes que podem veure aquests dies al festival.

1

‘Now you are a woman’

Alba Muñoz, 2018

El documental ‘Now you are a woman’ narra la vida de Gerald Hayo, una activista LBQ de Kènia. Gerald Hayo és supervivent d’una de les pràctiques violentes més extremes contra les dones lesbianes: la violació correctiva. El documental dona a conèixer el dia a dia de l’activista que ara viu a Mombasa, on també hi treballa amb la seva xicota Deedee, i com torna a la seva ciutat natal, on la seva pròpia família va organitzar la violació i la va repudiar.

Dilluns, 10 de juny, a les 20 h

2

‘An army of lovers’

Ingrid Ryberg, 2018

Durant els anys 70 l’homosexualitat era vista a Suècia com una malaltia mental. A la primera marxa de l’orgull, milers de persones van sortir al carrer per rebutjar l’opressió i la marginació, encara que molts ho van fer amb bosses de paper al cap per evitar ser acomiadats i atacats. El documental narra com uns cineastes queer van rodar algunes imatges i 40 anys després rememoren aquella època.

Divendres, 14 de juny, a les 18 h

3

‘Dykes, camera, action!’

Caroline Berler, 2018

Les lesbianes van tardar molt a estar presents a la gran pantalla. El moviment feminista i el cinema experimental de la dècada del 1970 van crear visibilitat i van transformar la imaginació social sobre la temàtica queer. Les cineastes Barbara Hammer, Su Friedrich, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen, Desiree Akhavan i Vicky Du, la crítica de cinema B. Ruby Rich i Jenni Olson, entre d’altres, comparteixen històries commovedores i sovint hilarants sobre les seves vides i expliquen com van expressar la identitat queer a través del cinema.

Dissabte, 15 de juny, a les 16 h

4

‘Segunda estrella a la derecha’

Ruth Caudell, 2018

L’Emilia és una dona bisexual de poc més de 30 anys que es nega a créixer com les seves amigues i que tracta d’encaixar en el món “perfecte” del seu entorn social. Entre les seves amigues, l’Angélica està a punt de casar-se; la Clara i la Renata semblen haver resolt perfectament les seves vides amb treballs increïbles, família i fills. Mentrestant, l’Emilia encara viu amb la seva mare, sobreviu com a actriu i fa classes d’actuació en una escola barata i se sent més còmoda amb els seus alumnes que amb les persones de la seva edat. La seva vida, però, es complica quan l’acomiaden de la feina i es veu obligada a dur una existència convencional. El comiat de soltera de l’Angélica mostrarà que l’Emilia no és l’única infeliç amb la seva vida, i que tots amaguem el que realment som.

Dijous, 13 de juny, a les 20 h

5

‘Euforia’

Valeria Golino, 2018

El Matteo és un jove emprenedor amb tant d’èxit com pocs prejudicis, fascinant i dinàmic. És obertament gai, viu en un pis fantàstic i consumeix drogues. El seu germà Ettore és molt diferent: fa de mestre al poble on van néixer i es troba en un moment delicat, en plena separació de la seva dona després de 20 anys de vida en comú. Tot el que allunya aquestes dues personalitats aparentment oposades haurà de superar-se arran d’una difícil situació que aproximarà els dos germans, obligant-los a conèixer i descobrir el vincle que els uneix, en un vòrtex de fragilitat i tendresa, por i eufòria.

Dissabte, 15 de juny, a les 20 h