Com ha canviat la comarca del Vallès Occidental en l’últim segle? El proletariat i les migracions internes d’Espanya, amb gent d’arreu del país que va arribar a Catalunya, van caracteritzar poblacions com Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallès i Ripollet. De la mateixa manera que en altres zones del conegut com a “cinturó roig” de Barcelona, la classe obrera era majoria en aquestes localitats en plena era industrial. Però què en queda ara d’aquesta època?
Precisament, sobre això reflexiona l’exposició que des d’aquest cap de setmana, i fins al 29 de setembre, es pot veure a La Virreina Centre de La Imatge. Sota el nom “Vallès: fabricar passats, fabricar futurs”, el cineasta Claudio Zulian ha volgut mostrar el contrast entre el present i les icones del passat que encara perduren a les quatre ciutats vallesanes.
Un relat audiovisual amb set pantalles
El director de La Virreina Centre de la Imatge, Valentín Roma, ha detallat que l’espectador es trobarà amb un relat audiovisual de set pantalles, cadascuna de les quals reprodueix un episodi d’entre 10 i 15 minuts que és independent però que alhora guarda punts en comú amb la resta de peces audiovisuals.
Entre les icones d’aquest passat proletari hi ha fàbriques que en l’actualitat estan abandonades, un quadre d’una nena obrera de Terrassa o, en aquest cas més actual, el sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès. Roma ha explicat que mitjançant la interacció dels ciutadans amb aquests espais, el director de les peces vol reflexionar sobre com han canviat aquestes ciutats on ja no existeix el proletariat però que, en canvi, conviuen amb nous tipus d’explotació, salaris baixos i una nova precarització de la feina.
Tres exposicions més durant l’estiu
A banda de “Vallès: fabricar passats, fabricar futurs”, La Virreina té previst estrenar tres exposicions més durant aquest estiu.
- “Àngels Nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya, Barcelona (2005 – 2018)”. El fotògraf Jorge Ribalta ha immortalitzat durant 14 anys consecutius la plaça de la Gardunya, al Raval. Un projecte inèdit que permetrà veure l’evolució d’un espai en ple centre de Ciutat Vella. Del 20 de juliol al 20 d’octubre.
- “La utopia paral·lela”. Aquesta exposició es fa coincidint amb el 60è aniversari de la revolució cubana i mostra el canvi de tarannà de la generació d’arquitectes cubans dels anys 80. Segons explica el director de La Virreina, la mostra permet veure com, abans de la caiguda del mur de Berlín, aquests professionals treballaven amb les formes constructives del món soviètic i després del 1989 es liberalitzen i transformen l’Havana amb un altre tipus d’arquitectura.
- “Panòptic_frontera 601”. L’artista argentina Nora Ancarola fa una proposta interactiva en què el públic podrà vigilar la resta d’assistents, i alhora, se sentirà observat. Una instal·lació que té la intenció de fer reflexionar sobre l’exposició actual de la societat a les xarxes socials i com les pròpies accions dels humans a internet poden ser eines de control per a uns altres. Del 20 de juliol al 20 d’octubre.