El 9 de juny se celebra a tot el món el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la fundació del Consell Internacional d’Arxius de la Unesco l’any 1948. En aquesta data, organitzacions d’arreu del país reivindiquen el paper clau que els arxius desenvolupen a l’hora de preservar la memòria històrica o protegir els drets de la ciutadania d’accés a la informació, entre d’altres.

Amb motiu d’aquest dia, els centres culturals de Barcelona ofereixen durant pràcticament dues setmanes diverses activitats culturals úniques. Les diferents iniciatives del programa, que poden consultar-se al portal web de l’Ajuntament, inclouen portes obertes, tallers i conferències en diversos centres culturals i d’arxiu de la ciutat.

Els arxius municipals, punt neuràlgic de la celebració

En la iniciativa destaquen les jornades de portes obertes en alguns dels arxius municipals dels districtes de la ciutat. Els centres obriran les portes al públic per mostrar a la ciutadania la seva tasca diària i com és la feina de les persones que treballen dia a dia amb arxius digitalitzant les peces que destaquen pel seu interès històric i cultural, per exemple. En aquesta línia, es podrà visitar l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu i el de Sant Martí.

Així mateix, el dijous 20 de juny obrirà les portes al públic l’Arxiu Històric de la Ciutat amb la doble modalitat de visita lliure i de visita guiada. Els que s’hi apropin podran conèixer les funcions i el fons de l’arxiu, a més de veure una mostra dels documents que es conserven a l’edifici.

Alhora, els arxius municipals impartiran tallers d’inscripció prèvia com l’Arxivista Domèstica, que a partir del treball amb materials de fotografies familiars dels assistents planteja una introducció als principals conceptes de l’arxivística. Aquest taller tindrà edicions al mes de juny, una a l’arxiu del districte d’Horta – Guinardó i un altre al de Sarrià – Sant Gervasi.

Museus i centres culturals se sumen a la proposta

Aquest any, el Dia Internacional dels Arxius també arriba a altres institucions de la ciutat. Diferents museus i centres culturals de la ciutat ofereixen durant dues setmanes diverses conferències, tallers i exposicions temporals. Participen en la iniciativa l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, entre d’altres. L’objectiu és donar a conèixer als barcelonins el patrimoni documental de la ciutat de Barcelona.

Una dels punts amb més activitat és El Born Centre de Cultura i Memòria, que proposa una exposició temporal titulada “Democràcia al carrer“. Un recull sobre la participació dels arxius en els canvis socials i culturals i en la recuperació de la història local com a elements impulsors de la democràcia als barris després del franquisme.