Sonia Pulido, Miguel Gallardo, Perico Pastor, Philip Stanton, Cristina Losantos… Fins a 74 il·lustradors tenen obra exposada a “The Barcelonian“, a la plaça de l’Illa Diagonal. Una mostra amb portades d’una revista homònima que no ha existit físicament mai. Se la va empescar la il·lustradora (i comissària de la mostra) Luisa Vera durant el confinament. “Al terrat de casa meva llegia exemplars de ‘The New Torker’, una revista que m’encanta per contingut, que té unes portades que són obres d’art. Llavors em vaig inventar una rèplica barcelonina i vaig començar a fer portades i a penjar-les a Instagram”, explica Vera.

Però aviat va arribar a la conclusió que era més interessant que cada setmana publiqués una portada un il·lustrador diferent. Així és com es van sumar al projecte, des del confinament, Marcos Isamat, Christian Inajara, Perico Pastor o Sebastià Serra. “Qui em va ajudar molt va ser Miguel Gallardo, perquè jo he viscut molts anys a Nova York i ell coneix més il·lustradors d’aquí que jo”, comenta Vera.

137 portades imaginàries

Va començar com un joc del confinament però ha perdurat i ja són 137 els exemplars de la revista ‘The Barcelonian‘ que, tot i no existir, tenen portada. Cada il·lustrador ha reflectit Barcelona com ha volgut i en el seu estil: uns més de cartellista, els altres més de còmic o d’il·lustrador de premsa. Hi apareixen racons de la ciutat, paisatges, arquitectura i moltes escenes quotidianes o anecdòtiques.

Il·lustració d’una de les primeres portades de ‘The Barcelonian’, de Sebastià Serra

Tot i la nòmina d’artistes, segons la comissària “hi ha il·lustracions de premis nacionals (Sonia Pulido), però també d’estudiants d’il·lustració. Si algú de 23 anys m’envia una il·lustració que em sorprèn la publico”.

Que s’hagi fet una exposició d’un projecte que només era a les xarxes és obra de Factoria Cultural Martínez, que dirigeix Inés García-Albi. Es pot visitar fins al 5 de juny a l’Illa Diagonal. Al setembre anirà a un centre cívic coincidint amb la publicació d’un llibre amb totes les portades, que coedita Factoria Cultural Martínez amb l’Ajuntament de Barcelona.