(ACN) El CosmoCaixa de Barcelona ha inaugurat l’exposició “Print3D. Reimprimir la realitat“, que es podrà veure fins al 19 de setembre del 2021. La mostra convida a viatjar al futur i experimentar amb les possibilitats de les impressores. L’exposició també posa de manifest que s’obren noves portes en l’àmbit empresarial, sanitari, aeroespacial, arquitectònic, educatiu, artístic i alimentari amb aquesta tecnologia, fins a plantejar futurs imaginaris com habitatges a la Lluna gràcies a la impressió 3D.
La proposta està dividida en vuit àmbits temàtics. A través d’aquests àmbits es podrà explorar la impressió en 3D “in situ”, com també plantejar escenaris d’un futur que cada cop sembla més proper, la mostra està integrada per més de 40 peces impreses en 3D, acompanyades d’elements audiovisuals i múltiples mòduls didàctics perquè els visitants descobreixin aquest món i hi aprofundeixin.
Es tracta d’una exposició de caràcter temporal organitzada per la Fundació La Caixa amb l’objectiu de promoure la difusió del coneixement científic, la recerca i, en aquest cas concret, la democratització d’aquesta tecnologia, que ja forma part de les nostres vides i que les transforma dia a dia.
Com funciona?
En primer lloc la mostra explora com funciona la impressió d’objectes tridimensionals i proposa a l’espectador com aquesta tecnologia es basa en la fabricació additiva, perquè va agregant material capa a capa per produir les peces. Després, l’exposició recorre els usos de la impressió 3D en salut per a diagnòstics, tractaments, intervencions quirúrgiques o medicaments, entre altres aplicacions.
Un tercer àmbit s’endinsa en la impressió de moda, que permet crear peces adaptades a les singularitats de cada cos i a les preferències de la persona a partir de les dades obtingudes per un escàner corporal. També proposa la impressió d’art, com a mitjà d’expressió molt atractiu per als artistes, ja que ofereix moltes possibilitats creatives, com ara repensar objectes quotidians, reinventar disciplines tan clàssiques com la música mitjançant la creació de sons nous, o treballar amb el moviment per donar lloc a autèntiques obres d’art.
La mostra també planteja els usos de la impressió tridimensional en el territori, en terrenys com l’automoció, l’aeronàutica i la indústria, per permetre reduir costos, optimitzar l’obtenció de prototips o peces finals.
Una nova consciència
La proposta també avalua els reptes morals d’aquesta tecnologia en la consciència ciutadana, ja que, socialment, pot transformar el model productiu i els hàbits de consum, com també afavorir plantejaments més sostenibles, com el reciclatge i l’economia circular, i al mateix temps, la digitalització i la impressió en 3D poden originar nous reptes ètics, en funció de l’ús que es faci de les dades obtingudes i dels models creats.
Finalment, aprofundeix en les possibilitats de la impressió 3D en la investigació espacial, com per exemple la creació d’hàbitats a la Lluna o Mart, així com l’oportunitat que suposarà aquesta tecnologia per superar els reptes del transport espacial.
De màscares de busseig a respiradors
“La màgia de la impressió 3D és que qualsevol persona pot fer un disseny al seu ordinador, compartir-lo per email amb qui vulgui i immediatament es pot estar imprimint en diferents parts del món.” explica Javier Hidalgo, responsable de les exposicions de ciència de la Fundació La Caixa. Un bon exemple d’això són els adaptadors creats amb impressora 3D que van convertir màscares de busseig en respiradors a l’inici de la pandèmia. En només dos dies van passar del disseny fet a Madrid a provar-se en hospitals de tot el món.
Diversitat de materials
Tot i que molts puguin pensar que la tecnologia 3D només permet imprimir amb plàstic, la matèria primera per crear objectes és molt variada: la fusta de cirerer, la ceràmica, l’acer o el ferro són només alguns dels materials que ja es poden utilitzar per imprimir. Sempre en partícules molt fines per aconseguir un acabat perfecte. “En poc temps serà molt habitual que a casa tinguem una impressora 3D que ens permeti imprimir-nos una part d’un aparell que se’ns ha trencat, la maneta de la rentadora per exemple.” explica Hidalgo.
El vestit Kinematics
Entre els 40 mòduls innovadors que integren la mostra hi ha peces tan singulars com l‘icònic vestit Kinematics de Nervous Systems, que s’exhibeix per primera vegada a Espanya, generat de manera personalitzada a partir de les mides reals d’una persona i que s’imprimeix d’una sola peça. De fet, els visitants podran experimentar “in situ” com els quedaria aquest vestit a l’emprovador virtual de l’exposició.
Els assistents també podran posar a prova l’oïda intentant diferenciar la música interpretada per un violí construït per un lutier d’un altre imprès en 3D, o veure com es pot contribuir a millorar el medi ambient a través d’una jaqueta experimental que conté partícules intel·ligents capaces d’atrapar CO2 són altres exemples de possibles aplicacions presents a la mostra.