Amb l’objectiu de captar el districte des de l’aire, tres voluntaris de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris s’han enfilat als terrats, balcons i miradors càmera en mà. Durant un any han realitzat més de 3.000 fotografies i n’han triat 200 per exposar-les a l’Espai Via Favència fins al 18 de desembre. Les imatges mostren la transformació en les darreres dècades de les prop de 800 hectàrees que configuren Nou Barris i han servit també per actualitzar el fons gràfic de l’entitat. “Des dels anys 80 no tenien feta cap actualització d’imatges semblants- comenta en José Maria Medina, soci de l’Arxiu Històric – Ha estat una tasca molt laboriosa d’un any de localitzacions, pressa d’imatges, edició i muntatge”.

L’encreuament de la via Favència i la via Júlia, a vista d’ocell

3000 fotografies en un any

Les fotografies han estat fetes per tres socis de l’arxiu durant aquest darrer any. Per agafar perspectiva, han fet servir els terrats d’entitats, associacions i veïns que han col·laborat en el projecte. La mostra reivindica espais que sovint passen desapercebuts i la gran diversitat que té el districte. “Hi ha molts veïns del barri que no es fixen en les coses maques que tenim a Nou Barris i, en veure l’exposició, s’han sorprès molt“, destaca la Margarida Sánchez, fotògrafa i sòcia de l’arxiu. “Abans al barri hi havia moltes masies i horts, tenim molts elements antics i alguns encara es conserven, recomano la gent que passegi més pels barris”, afegeix.

Les cases de Can Peguera en contraposició amb els edificis que les envolten

“El que hem volgut fer és dur fragments dels 13 barris del districte i plasmar-los per a que la gent s’adoni del que tenim a la Barcelona nord, molts cops oblidada“, explica la Pilar Escamilla, sòcia de l’arxiu i membre del grup Foto Roquetes. Escamilla, a més, ha escrit poemes de cada barri per acompanyar les fotografies de l’exposició. “He fet les fotografies dels ponts que hi ha a Nou Barris, que serveixen com a a fil conductor de l’exposició”, afegeix.

El gran volum de material generat pemetrà a l’arxiu organitzar diverses exposicions temàtiques. Perquè, a banda dels límits administratius, les imatges també mostren la història, patrimoni i demandes veïnals de Nou Barris.

“Así era Nou Barris”, un repàs fotogràfic de la història del districte