(ACN) Els Gaudí han recompensat l’exploració cinematogràfica d’Elena Martín a ‘Creatura’, que aborda el despertar sexual en la infància i el desig femení. L’equip del film ha recollit sis guardons: el de millor pel·lícula, direcció, muntatge i premis interpretatius per a Clara Segura, Alex Brendemühl i Clàudia Malagelada. Una visiblement emocionada Elena Martín ha recordat que el film neix de conèixer la vergonya a través de la “mirada atemorida dels adults”. La directora ha insistit a protegir la infància sense negar el desig: “Davant la violència sexual, no s’ha de castrar sinó educar, acompanyar i seguir sent lliures en les nostres narratives”.

‘Saben aquell’, l’homenatge de David Trueba a Eugenio, ha estat l’altre nom propi de la gala i ha guanyat set estatuetes, les de millors protagonistes per a Carolina Yuste i David Verdaguer, i diverses de tècniques. ‘20.000 espècies d’abelles’, d’Estibaliz Urresola, s’ha endut el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, direcció novella i fotografia.

Els altres protagonistes de la nit

A la gala també hi ha tingut un paper destacatRobot dreams, la reeixida estrena de Pablo Berger. La cinta, candidata a l’Oscar, ha aconseguit el Gaudí a millor música original per a un Alfonso de Vilallonga, que ha reconegut que tenia un “pet impressionant”, a més del ja previsible guardó a millor pel·lícula d’animació.

L’altre dels títols amb ADN català que seran a Hollywood, La societat de la neu, de J. A. Bayona, també ha trobat el seu espai, i s’ha imposat en la categoria de millor pel·lícula europea. El film no podia optar a la resta de categories perquè no compleix amb el requisit d’estar participada en un mínim del 20 % per una productora domiciliada a Catalunya, tot i que sí que inclou talent català. En recollir l’estatueta, el director ha agraït a l’Acadèmia haver trobat l’espai per distingir el film: “El nostre llenguatge és el cinema”.

‘El mestre que va prometre el mar’, de Patricia Font, un dels èxits de taquilla de la temporada, ha marxat de la gala amb només un guardó, el que atorga el públic. La directora ha dedicat el premi a tots aquells que busquen encara els seus familiars en fosses comunes.

El cinema, una qüestió d’Estat

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha començat el discurs celebrant els premis internacionals que han rebut les pel·lícules catalanes el 2023 i ha reclamat que el cinema sigui una “qüestió d’Estat” i no depengui de la voluntat dels governants. La gala, que va durar tres hores i mitja i s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), va ser conduïda per les humoristes Maria Rovira i Ana Polo, creadores del pòdcast ‘Oye, Polo’, i ha estat un homenatge a l’espectador plena d’humor feminista.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a