La narrativa no realista, sigui ciència-ficció, terror, fantasia èpica o realisme màgic, viu un moment dolç. En consonància amb aquesta conjuntura neix el Festival 42.

“Predomina en els videojocs i en les sèries de televisió, però en l’àmbit literari s’ha associat fantàstic a juvenil. Però hi hagut un canvi generacional i això ha propiciat nous autors, noves editorials. Era necessari un festival com aquest”, justifica el comissari, Ricard Ruiz Garzón.

100 anys de la paraula “robot”

El festival ha començat amb una taula rodona i una exposició que celebren el centenari de la paraula “robot”, apareguda per primer cop en una obra de teatre dels germans Capek. L’exposició presenta 16 robots de mida humana, obra d’Albert Monteis, que s’inspiren en robots de conegudes obres literàries o reprodueixen els de còmics com ‘Mazinger Z’ o ‘Rank Xerox’.

Exposició de robots a la Fabra i Coats

No és l’únic centenari, perquè el certamen celebra també 100 anys del naixement de Stanislaw Lem, l’autor del clàssic ‘Solaris’. A la Biblioteca Can Fabra s’ha inaugurat una exposició dedicada a l’escriptor polonès.

Són més els homenatges a clàssics del gènere, com Douglas Adams, autor de ‘Guia galàctica per a autoestopistes’, d’on s’ha manllevat 42, el nom del festival. O els d’Ana María Matute, Victor Nubla i Domingo Santos.

Noves veus femenines

Pel que fa a la participació en taules rodones i xerrades, la nòmina d’autors és extensíssima: Richard Morgan, Stuart Turton, Carmen María Machado, Manel Loureiro, Ana Starobinets, Alexandra Bracken o Manon Steffan Ross per citar tan alguns de consagrats com d’altres de més noves. “S’ha incorporat la veu femenina a un gènere que solia ser masculí”, explica Ruiz Garzón.

El festival, que entregarà premis a llibres publicats l’any anterior en nou categories i en llengua castellana i catalana, se celebra del 3 al 7 de novembre.