Neix a Barcelona el Festival 42, el primer dedicat exclusivament a la narrativa de gènere fantàstic. Serà del 3 al 7 de novembre a la Fabra i Coats, reunirà prop de 200 participants vinculats al mon fantàstic i oferirà una programació d’una setantena d’activitats.  

Festival de Gèneres Fantàstics: Programa, dia a dia

Quan?

Del 3 al 7 de novembre del 2021


On

A la Fabra i Coats i a la biblioteca Can Fabra


Escriptors de renom internacional

Comissariat per l’escriptor i professor Ricard Ruiz Garzón, la cita aplegarà noms de la literatura del gènere fantàstic d’arreu del món, com Care Santos, Marc Pastor, Rosa Montero, Susanna Clarke, Alexandra Bracken, Elia Barceló, Nicholas Eames, Margarida Aritzeta, Stuan Turton, Cristina Fernández Cubas, Maite Carranza, Albert Monteys, o Wojciech Zemek.

Hi haurà més de 75 activitats com ara taules rodones, xerrades amb autors, exposicions o, per exemple, una “acció ludicocultural musicada” en homenatge a Victor Nubla. Totes les activitats es duran a terme entre dos espais de la Fabra i Coats: la Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.


Què entenem per gènere fantàstic?

El Festival 42 vol englobar tots els gèneres no realistes, del fantàstic a la ciència-ficció, i del terror a les fantasies èpica, urbana o juvenil.

La ciència-ficció, la ficció especulativa, la fantasia èpica, el fantàstic, el “fantasy”, la mitologia, el terror, el realisme màgic, els contes de fades, en definitiva, totes les narratives no realistes o no mimètiques. Segons Garzón, “el segle XXI no té una realitat, en té moltes, i calen nous instruments per explicar-les”.

Potser per això, continua, “els gèneres fantàstics han esclatat com mai, darrerament. De ‘Harry Potter‘ a ‘Joc de trons’, de les noves trilogies d’‘El senyor dels anells’ i ‘Star wars’ a sèries com ‘Stranger things’ o ‘Black mirror’. Vivim una efervescència de les narratives no realistes, del trencament de la realitat, de les narratives sobre la por, de la reinvenció del realisme màgic i de les relectures de la mitologia, les llegendes i els contes de fades”.Per què Festival 42?

Per si no ho sabies, el 42 és el número per excel·lència de la ciència-ficció i, per extensió, de tot el gènere fantàstic.

Perquè el 42 és la sorprenent resposta que l’ordinador Pensament profund dona a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot plegat?”, que es fa a la la novel·la de Douglas Adams ‘Guia galàctica per a autoestopistes’. Se’n fan mems, samarretes i s’hi dediquen articles sencers, sobretot, per mirar de treure’n l’entrellat. I, a més, resulta que aquest 2021 és el 42è aniversari del llibre. Casualitat o misteri?