JORDI CAMPS, cap de la col·lecció d'art romànic del MNAC "Hem volgut reforçar la idea dels eixos del recorregut col·locant peces importants destacades, permetent precisament punts de vista privilegiats, provocant la descoberta d'algunes peces, creiem que això representarà la redescoberta d'algun objecte que potser anteriorment ens havia quedat una mica amagat".

La col·lecció del romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya integra obres dels segles XI, XII i XIII. L’objectiu de la reordenació ha estat racionalitzar el discurs, evitar repeticions, reduir la selecció de peces a 145 i distribuir-les en un nou discurs estilístic i cronològic. Per elaborar-la, el MNAC s’ha basat en els últims estudis historicoartístics i amb noves tècniques d’exposició i il·luminació.

De la col·lecció, en destaquen els conjunts de pintura mural procedents de les esglésies del Pirineu com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Sant Quirze de Pedret. En aquests murals, la intervenció s’ha basat en la il·luminació i en el tractament dels murs de suport.

També es pot contemplar el conjunt d’obres de pintura sobre taula, el més antic de l’Europa romànica, el fons d’escultura en fusta i pedra, l’escultura monumental i l’orfebreria.