El Govern espanyol no sembla tenir la intenció de pagar els més d’1,6 milions d’euros que deu a la institució, corresponents a una partida pressupostària de 2012. Així ho ha explicat aquest dimarts José María Lassalle, secretari d’Estat de Cultura, a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats arran d’una pregunta de CiU en referència a aquest impagament del govern central d’una subvenció de l’any passat. Lassalle ha dit que es busquen fórmules per evitar que es repeteixi aquesta situació en casos de superar l’objectiu de dèficit.

El secretari de Cultura ha matisat que Madrid es limita a complir amb l’article 20.3 de la Llei d’estabilitat pressupostària i ha afirmat que “tot i que la Generalitat no compleixi amb els objectius de dèficit aquest any, es treballarà per donar una solució a la situació financera d’aquesta àrea”. Lassalle, però, ha deixat clar que defensarà la Llei d’estabilitat i que si la Generalitat compleix amb el dèficit, la situació es resoldrà. En aquest sentit, ha negat que l’Estat hagi incomplert les obligacions legals que té i ha assenyalat que la Secretaria de Cultura fa “un enorme esforç d’inversió i col·laboració amb les institucions de Catalunya”.

La diputada de CiU Montserrat Surroca ha criticat que “el paper que està exercint el Ministeri de Cultura no és el que hauria de tenir, de col·laboració” i ha denunciat que “hi ha certa arbitrarietat a l’hora de decidir per on es retallen les aportacions estatals”. Per la seva banda, Lassalle ha apostat perquè sigui l’Ajuntament la institució que tuteli el funcionament del MACBA, ja que hi aporta més del doble que l’Estat i la Generalitat. Fa setmanes que el Museu treballa en un pla de viabilitat per superar aquesta crisi financera.