Una gran sala blanca i diàfana és des d'avui una de les noves vies d'expressió de l'art contemporani a Barcelona. Ubicat dins l'antic recinte fabril de la Fabra i Coats, el nou centre d'art vol donar un impuls a la producció cultural. La sala arrenca amb la mostra "Això no és una exposició d'art, tampoc", dedicada a la performance i a les noves maneres de consumir la cultura. La programació es farà per temporades i l'escollirà per convocatòria pública un comitè artístic. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Ara doncs, és l'hora dels artistes i dels creadors. Que siguin els veritables protagonistes d'aquest centre d'art. I en certa manera, si em permeteu l'expressió, l'hora dels polítics respecte el centre d'art, ja s'ha acabat." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La cultura no és despesa. La cultura és una font de riquesa important per un país. Des del punt de vista conceptual, però també des de la generació de riquesa al seu voltant, la generació de llocs de treball, de donar feina a gent." La sala que avui s'obre és només l'embrió del que vol acabar sent el centre d'art. L'Ajuntament té la intenció de condicionar-ne aquest mandat les tres plantes superiors per fer-lo créixer fins als gairebé 2.500 metres quadrats. El centre d'art comparteix espai amb la Fàbrica de Creació, quatre plantes dedicades a la creació musical, les arts escèniques i com a viver de nous projectes culturals. Tot plegat es podrà visitar a partir de demà a la tarda i fins a la matinada en una festa d'inauguració en què participaran 80 artistes de diverses disciplines.

Es tracta d’un projecte en construcció. De moment, només se n’ha posat en marxa la primera fase, que preveu la utilització d’una única sala de 600 metres quadrats de l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats. Això suposa només una sisena part del que serà el futur Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Quan estigui acabat, el centre ocuparà les tres plantes de l’edifici i disposarà de 2.450 metres quadrats d’espai expositiu.

L’alcalde, Xavier Trias, que ha assistit a l’acte inaugural, ha destacat que propostes artístiques com la Fabra i Coats són “generadors d’esperança”, i que permeten a un país ser competitius en l’àmbit cultural. “No ho seríem”, ha confessat”, “si no apostéssim per la cultura”. Trias ha valorat també que el nou centre estigui obert al barri: “Hem de fer que la gent se’l senti seu i se l’estimi”, ha dit.

El Fabra i Coats neix amb l’objectiu de promoure la producció, la difusió i l’exhibició de projectes artístics contemporanis d’artistes locals i internacionals. El centre arrenca amb l’exposició “Això no és una exposició d’Art, tampoc”. La mostra, a càrrec de David G. Torres, reflexiona sobre les noves maneres de distribuir i consumir la cultura. Concretament analitza l’actualitat i la vigència de la performance com a expressió artística i fa un repàs de la seva història. L’exposició es combina amb la projecció de cinc pel·lícules relacionades amb el tema, com el documental ‘The Five Obstructions’, del director Lars von Trier.

Aquest dissabte se celebrarà la festa d’obertura del nou centre, en la qual participaran 80 artistes. Des de les sis de la tarda i fins a les tres de la matinada hi tindran lloc concerts, projeccions audiovisuals, performances, sessions de DJ i altres activitats.