L’escenari del Teatre Lliure de Gràcia adopta, fins al 17 de desembre, l’aspecte d’una sala de cinema. Marilia Samper hi du a escena ‘El cine’, una obra d’Annie Baker guardonada amb un Obie de dramatúrgia i un Pulitzer de teatre els anys 2013 i 2014, respectivament.

No és una proposta per a espectadors conformistes. Annie Baker trenca la convenció sobre el ritme dramàtic i accentua els silencis de forma inusual. “En la ficció, el temps està accelerat perquè els autors i directors volem explicar coses. Baker emula el temps de la vida real, en què a vegades no passa res durant estona”, explica la directora.

Tres joves en precari

Una aposta, sens dubte, arriscada la d’aquesta obra sobre tres joves treballadors d’un cinema de mala mort, antiquat, en alguna ciutat indeterminada de Massachussets. En Sam (David Marcé) i l’Avery (Ton Vieira), recentment reclutat, hi venen entrades i s’ocupen de la neteja del pati de butaques. La Rose (Sara Diego) és la projeccionista. Cobren un sou que no els pot donar cap alegria.

Les pel·lícules són, però, un consol. “Són la via d’escapament d’uns personatges que tenen la sensació d’estar a la deriva, sense futur”, afirma Samper. Curiosament el públic no veu cap pantalla, perquè el projector està enfocat cap a ell. “La quarta paret és la pantalla”, afegeix. L’obra parla també en algun moment de salut mental i discriminació racial.