El cor de l'antiga Fabra i Coats comença a bategar, i ho fa a ritme de cultura. La Fàbrica de la Creació ha posat en marxa ja 6.500 metres quadrats per als nous creadors emergents i els ja consolidats de la ciutat. Algunes de les obres d'estrena al Grec assagen ara a les sales habilitades a la quarta planta. En pisos inferiors hi ha bucs de música i per a artistes visuals i multimèdia. També, des de fa pocs mesos, la fàbrica acull les oficines d'associacions professionals d'actors, directors i de dansa. A la planta baixa, hi ha una gran sala polivalent amb un auditori per a unes 2.000 persones. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Estaven previstos 14 milions d'inversió, ja n'hem gastat 6,5 i en queden 7,5 de pendents. El 100% de la fàbrica no el veurem fins a un horitzó de quatre o cinc anys." A l'octubre s'inaugurarà en aquesta sala el Centre d'Art Contemporani que s'havia projectat al canòdrom de la Meridiana. Durant aquest mandat hi ha la intenció d'invertir-hi 2 milions més per a condicionar les quatre plantes superiors. L'Ajuntament té previst fer una jornada de portes obertes o bé una festa d'inauguració pels volts de la Mercè.

L’antiga fàbrica tèxtil tindrà l’espai dedicat al Centre d’Art Contemporani, però també una fàbrica de creació que s’obrirà, de moment, en una sala de 600 metres quadrats, tot i que la voluntat és créixer per les plantes superiors a mesura que ho permeti el pressupost. El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, s’ha compromès a remodelar i ocupar progressivament els 2.400 metres quadrats disponibles abans del final  del mandat i ha explicat que no serà fins al final quan se’n nomenarà un director tècnic. Així s’evitarà, segons Ciurana, encarir l’estructura.

Mentre no hi ha una direcció definida, una taula formada pels membres del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i de l’Institut de Cultura de  Barcelona (ICUB) s’encarregarà de seleccionar les dues primeres.

L’objectiu és que la Fàbrica de creació, a diferència de l’espai expositiu, tingui sales d’assaig per a les arts escèniques i també estudis. Hi haurà 6.500 metres quadrats amb espais comuns, sales polivalents, despatxos i oficines de projectes en residència que quan el centre estigui a ple rendiment, segurament el 2014, permetrà que es  desenvolupin fins a 120 projectes al mateix temps.