El Gran Teatre del Liceu aixeca el teló de la seva temporada d’òpera escenificada, que per força serà atípica. Ho fa amb una producció de ‘Don Giovanni’ de l’ Òpera de Frankfurt amb direcció de Christof Loy i interpretada, entre d’altres, per Christopher Maltman (Don Giovanni), Miah Persson (Donna Anna), Veronique Gens (Donna Elvira) i Luca Pisaroni (Leporello). La soprano Leonor Bonilla, qui va ser mereixedora del segon premi del Concurs Tenor Viñas el 2018, encarna la camperola Zerlina.

La versió que ha dirigit Loy (home que ha posat en escena molts títols de Mozart) no té cap vocació modernitzadora. Al contrari, el director parla de retornar al mite i recuperar, fins i tot, Tirso de Molina.

Òpera en temps de covid-19

La temporada serà per força atípica. L’aforament del Liceu està limitat al 50 %, unes mil butaques. ‘Don Giovanni’ s’ha hagut d’escurçar (uns 15 minuts del segon acte, que es solen eludir, però que estaven en la versió de Loy) i l’entreacte dura només 20 minuts. El Procicat demana que les funcions acabin abans de les 23 h i s’havien programat a les 20 h, per la qual cosa el muntatge no podia durar tres hores. “En futurs muntatges intentarem avançar l’hora de les funcions”, explica el director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar.

L’orquestra de ‘Don Giovanni’ té una secció de corda reduïda per garantir el distanciament dins del fossar. “L’hem elevada, perquè així les cordes no queden soterrades per les fustes i metalls”, comenta De Gomar. Els músics duen mascareta (menys els que toquen instruments de vent, que la duen quan no han de bufar) i també els membres del cor. “Duen unes mascaretes que tenen unes brànquies laterals que permeten l’entrada d’aire i una millor respiració dels cantants”, especifica el director. Pel que fa als cantants solistes, se sotmeten a una prova PCR setmanal.

‘Don Giovanni’ fa funcions entre el 24 d’octubre i el 8 de novembre, per bé que el dia 22 hi ha una preestrena ‘Under 35’, a un preu únic de 15 euros, només per menors de 35 anys.