Els records poden ser llunyans i imprecisos, però gràcies a la intel·ligència artificial es poden tornar lúcids. Aquesta és la premissa que presenta l’exposició immersiva “Memòries sintètiques”, del grup Domestic Data Streamers, que mitjançant els relats personals crea imatges artificials que evoquen els records.

L’exposició estarà oberta al públic del 18 de maig al 29 de setembre al Disseny Hub de Barcelona abans de marxar a Tolosa. La mostra arriba a la ciutat després de rebre el reconeixement internacional de diversos mitjans i sales de renom.

L’objectiu: recuperar records visuals perduts o no documentats

Pau García, director del Domestic Data Streamers, ha explicat en la presentació al Disseny Hub que el contingut de la mostra va dirigit a tots els públics, però se centra en els casos de “pèrdua de records, ja sigui per demència o per la vivència d’un procés migratori“. L’objectiu és que mitjançant la generació d’una imatge fruit del record de la persona “pugui recuperar-lo amb més claredat“.

Fusió de tecnologia i relats personals

Mitjançant entrevistes d’entre 15 minuts i una hora, els responsables del projecte recopilaran les dades necessàries per, amb una imatge, recrear tan bé com es pugui un record. Les imatges són borroses i poc precises, ja que la intenció és evocar un record i no representar-lo com si fos una fotografia.

En un inici, l’exposició mostra l’arxiu del qual actualment disposen, però la idea és que aquest arxiu creixi amb el testimoni de voluntaris. Hi podrà participar qui ho vulgui (cal demanar cita) fins que es completi el límit de 300 persones.

Barcelona com a epicentre dels records

L’eina utilitzada per fer-ho possible és Generative AI, un tipus d’intel·ligència artificial que a través d’injeccions d’informació pot crear representacions visuals en qüestió de segons. L’eina està educada en el territori americà. Per tal de guanyar precisió en el resultat, l’equip de Domestic Data Streamers ha alimentat amb imatges de la ciutat de Barcelona la IA.