Concebut com un festival de festivals, El Dia Més Curt exhibeix els millors curtmetratges de certàmens com L'Alternativa, el DocsBarcelona o el Mecal, entre d'altres. El pressupost és 0 i el projecte tira endavant gràcies a la col·laboració dels festivals, que permet projectar més d'un centenar de curts sense cobrar entrada. L'objectiu és reivindicar més suport per a aquest gènere i fer-lo arribar al públic en general. AGUSTÍ ARGELICH, organitzador d'El Dia Més Curt "Encara és el gènere maltractat, no diria per les institucions, que fan el que poden, però sí per la indústria audiovisual del nostre país. El curt és l'essència i l'origen del cinema i els bons realitzadors o bons professionals del curtmetratge seran els futurs cineastes de llargs, sèries de televisió o la indústria audiovisual." La programació és molt diversa i inclou diferents registres, però hi destaca la presència de curts de ficció i animació. Hi ha propostes per als més petits i sessions pensades per al públic adult. El valor afegit dels curtmetratges és que la majoria tenen un palmarès internacional. AGUSTÍ ARGELICH, organitzador d'El Dia Més Curt "Es poden veure pel·lícules que són premis del públic, no només el premi a millor pel·lícula pel de molts festivals, sinó que també el premi del públic, el premi especial del jurat..." A diferència de l'any passat, quan les projeccions es van fer en una única jornada, en aquesta segona edició en són tres, i les sessions de curts s'allargaran fins diumenge.

La idea de celebrar el dia més curt de l’any amb projeccions de curts va néixer a França l’any 2011 i ja s’ha estès a una desena de països. A Catalunya aquesta n’és la segona edició i arriba amb novetats. Durant tres dies (dos més que l’any anterior) i fins diumenge es projectaran 115 curmetratges (55 de producció catalana).

“És una programació espectacular, amb més d’un centenar de curts que formen part del palmarès dels festivals més importants de casa nostra”, assegura un dels organitzadors, Agustí Argelich. Segons els impulsors del projecte, a Catalunya hi ha un gran talent que gràcies als festivals de curtmetratges tenen una finestra oberta al gran públic.

Curts catalans de 2000

Durant el certamen es faran dues sessions en què es projectaran els darrers curts catalans filmats en 35 mm. Aquí es podran veure els primers treballs de directors reconeguts com Juan Antonio Bayona, Mar Coll, Kike Maillo o Àlex Brendemül, entre d’altres.

Però també es faran dos programes de curtmetratges en família. I un altre per al públic més adult que es farà la matinada de dissabte: “Tindrem una nit bandarra amb els curts més descarats i divertits”, explica Argelich.

En total, més de 90 hores de programació a tot Catalunya. Barcelona concentra bona part de les projeccions. Se’n fan al CCCB, la Filmoteca de Catalunya i els Cinemes Girona, que s’incorporen com a sala de projeccions a la festa del curtmetratge. Aquest festival de festivals és possible gràcies a la col·laboració de certamens d’arreu de Catalunya com L’Alternativa, DocsBarcelona, FEC-Festival, Filmets, Mecal i BCN Sports Film, entre d’altres.

La iniciativa serveix per difondre el gènere entre el públic en general però també per reivindicar-lo. L’organitzador d’El Dia Més Curt es queixa que “encara és el gènere maltractat per la indústria audiovisual del nostre país”. I afegeix que “el curt és l’essència i l’origen del cinema i els bons realitzadors o bons professionals del curtmetratge seran els futurs cineastes de llargs, sèries de televisió o la indústria audiovisual”.