El programa En residència, creadors als instituts de Barcelona proposa que artistes de disciplines diverses desenvolupin un projecte artístic amb un grup d’alumnes d’ESO. Al llarg d’un curs escolar, els estudiants participen de manera activa i regular en tot el procés creatiu. En residència es va iniciar el curs 2009-2010 i una exposició a la Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani commemora els 10 anys d’aquest programa.

101 projectes artístics

El programa En residència, ideat en cooperació amb l’associació A Bao A Qu, proposa que els artistes concebin una obra específicament pensada per portar-la a terme amb un grup d’estudiants. Dins de l’horari lectiu, el creador es desplaça a l’institut i amb els alumnes desenvolupen la concepció i realització de l’obra. “És important l’obra, però també s’ha de valorar la capacitat de transformació dels alumnes, artistes, institut i entitats implicades”, explica Laia Colell, membre de l’associació A Bao A Qu.

El 2009 tres instituts públics de la ciutat van ser els primers a incorporar, d’aquesta manera, l’art contemporani a les aules. Després de 10 edicions, hi han participat uns 1.500 alumnes de 43 instituts diferents i s’han executat 101 projectes artístics. D’aquests, 24 s’estan duent a terme durant el curs 2018-2019.

Exposició commemorativa

Tots els projectes artístics generats es poden veure en la mostra “Aquí hem trobat un espai per pensar”, que del 12 d’abril al 30 de juny es troba a la Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de Barcelona. L’exposició s’articula a través de sis àmbits que s’han treballat durant els 10 anys del programa En residència: qüestionar, capgirar, transformar els sistemes; ciutat; memòries i introspeccions; experimentar els sons, el cos, les matèries, els llenguatges; dir i dir-se, i el temps per pensar.

Segons Núria Aidelman, comissària de l’exposició, “cada obra ha estat feta aïlladament amb processos de creació i cadascuna ha tingut la seva culminació prèvia. I quan les comences a veure en conjunt comencen a emergir aquestes grans qüestions comunes de l’art contemporani”.

L’exposició està comissionada per l’associació A Bao A Qu, que ha coordinat més de 50 residències i que va participar en la ideació i posada en marxa del programa junt amb l’Institut de Cultura i el Consorci d’Educació.