El director Costa-Gavras, autor imprescindible de l’anomenat cinema polític i de denúncia, ha passat de puntetes per la Filmoteca, on havia de presentar dues pel·lícules del cicle Signoret/Montand: ‘L’aveu’ (‘La confessió’) i ‘Compartiment tueurs’ (‘Compartiment letal’). No ho farà amb la segona, perquè ha hagut de marxar a França per assistir al funeral de Jean-Paul Belmondo.

Una relació no només professional

El cineasta, director de l’oscaritzada ‘Desaparagut’, ha vingut a parlar de la seva relació amb Signoret i Montand, de qui se celebra enguany el centenari dels naixements (1921), motiu pel qual la Filmoteca els ret homenatge. “Els dos, amb Jorge Semprún, van ser per a mi un curs univeristari per entendre França, la política i la vida”, ha afirmat en entrevista a betevé.

El cicle Signoret/Montand s’ha encetat amb ‘L’aveu’, que sí que ha pogut presentar Costa-Gavras. Amb guió de Jorge Semprún, està basat en les memòries d’un dirigent comunista txec que va haver de patir la depuració política dirigida des de Moscou.

17 pel·lícules

Nascut a Atenes, Costa-Gavras tenia 30 anys quan va conèixer Signoret i Montand durant el rodatge de ‘Le jour et l’heure’, de René Clément, a qui feia d’ajudant. Dos anys després va rodar amb ells el seu primer llargmetratge, ‘Compartiment de tueurs’.

Costa-Gavras va dirigir en més ocasions Yves Montand (‘Z’, ‘État de siège’, ‘Claire de femme’…). Són algunes de les 17 pel·lícules que repassen la trajectòria de Montand i Signoret, amb títols de directors com George Cuckor, Jean-Luc Godard, Jack Clayton o Jean-Pierre Melville.