La Maria Voronkova va arribar a la ciutat quan només tenia quatre anys. Els seus pares, Guerassim i Ala són músics de renom internacional que van deixar enrere la Unió Soviètica el 1991, buscant una nova vida a Barcelona. Viuen al Putxet i des de fa sis anys ofereixen concerts al centre cívic del barri. ALA VORONKOVA, violinista “Es como tocar aquí en nuestra casa, abrir la puerta y dejar entrar a todo el mundo.” GUERRASSIM VORONKOV, pianista, compositor i director d'orquestra “Explicar un poquito a la gente del barrio, a nuestros vecinos, que a veces saludamos en el parque, en la panadería, en el mercado, porque amamos la música, porque es tan importante para nosotros. Y quizás para que sea también muy importante para ellos.” Avui s'han reunit amb la soprano andorrana Jonaina Salvador per assajar l'actuació que faran amb ella al desembre. La Maria, que s'ha criat entre músics i artistes, creu que la gent encara veu la música clàssica com poc accessible i elitista. Als concerts, s'encarrega d'explicar el context de les peces musicals per fer-les més properes al públic. MARIA VORONKOVA, actriu i directora d'escena “Si els joves d'avui dia coneguessin la història real dels compositors, de com vivien, com es movien, i totes les històries que els havien passat... eren autèntics rock stars”, o sigui, ni Justin Bieber i Miley Cyrus. Són unes històries increïbles. I jo crec que si els joves les coneguessin, l'escoltarien segur.” Demà interpretaran peces musicals dels grans ballets russos i al desembre oferiran un concert dedicat a la música de Mozart, Brahms o Johann Strauss.

En Guerassim Voronkov i l’Ala Voronkova són dos músics que van arribar a Barcleona el 1991, procedents de la Unió Soviètica. Resideixen al Putxet, el barri on fan vida. En Guerassim és, entre altres coses, professor i director de l’Orquestra del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, i l’Ala alterna la seva carrera com a violinista solista amb la de concertino convidada de diverses orquestres simfòniques.

La seva projecció internacional els obliga a viatjar amb molta freqüència, però des de fa sis anys van decidir oferir concerts a l’Espai Putxet, per compartir amb els seus veïns la música clàssica. “Para nosotros es como tocar en nuestra casa, abrir la puerta y dejar a todo el mundo”, assegura l’Ala Voronkova, per a qui no hi ha diferència entre tocar en grans escenaris o fer-ho al barri. “Nosotros tocamos para el público. No tocamos mejor o con más gusto en un sitio que otro”, apunta.

Els concerts que ofereixen periòdicament al centre cívic del barri els permeten conversar musicalment amb els seus veïns, per això han anomenat aquest espectacle “converses musicals”. “Queremos explicar a nuestros vecinos, que a veces nos encontramos en el parque, en la panadería, en el mercado; que amamos la música, porque es tan importante para nosotros y quizás porque puede ser importante para ellos”, confessa en Gerassim Voronkov.

Als concerts del Putxet els acompanya la seva filla, Maria Voronkova, que va arribar a Barcelona amb quatre anys i que s’ha criat envoltada de músics i artistes. És actriu i, a les actuacions, s’encarrega d’explicar el context de les peces musicals per fer-les més properes al públic. “Explico una mica de ‘cotilleo’ de l’època, una mica de safareig… parlo sobre el moment en què va ser ser escrita una peça. Això fa que el públic escolti la música d’una manera molt més propera i estigui molt més receptiva”, explica la Maria Voronkova, qui creu que la gent, en general, encara veu la música clàssica com poc accessible i elitista. “Si els joves d’avui dia coneguessin la història real dels compositors, de com vivien, com es movien, i totes les històries que els havien passat… eren autèntics ‘rock stars’, o sigui, ni Justin Bieber i Miley Cyrus. Són unes històries increïbles. I jo crec que si els joves les coneguessin, escoltarien segur aquesta música”, afegeix la Maria.

Aquest divendres a les 20 h, la “conversa musical” es dedicarà a interpretar peces dels grans ballets russos i aproparà l’obra de grans compositors com Txaikovski, Prokofiev o Glier. Al desembre dedicaran un concert a interpretar obres de Mozart, Brahms i Franz Léhar. L’han titulat ‘El chic vienés’. Els acompanyarà la soprano andorrana Jonaina Salvador. Són concerts en què es pot trobar un públic molt variat. “Fem un paquet interessant, entre la gent del barri, els entesos, els no, la música i les explicacions: és que jo crec que el nom és perfecte: són converses musicals”.