Posar la funcionalitat de les parets mitgeres a debat urbà. Aquest és l’objectiu principal del concurs, impulsat en el marc de la Setmana d’Arquitectura d’enguany. Es busca qüestionar la naturalitat amb què els ciutadans accepten aquestes “façanes residuals en estat permanent de provisionalitat” i que són part dominant del paisatge urbà de Barcelona. Tot i que les propostes dels concursants han estat dirigides a repensar parets concretes, situades a la plaça de les Dones del 36 (Gràcia), les més votades pels ciutadans es plantejaran a altres indrets.

Els barcelonins que ho vulguin poden acostar-se a la localització i votar la proposta que més els agradi fins a aquest divendres, 26 de maig. Cada candidat, però, també estarà sotmès a la valoració d’un jurat. El concurs ha estat impulsat per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l’Ajuntament, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). L’organització insisteix que la voluntat de la iniciativa és convertir les parets mitgeres en espais de reflexió i aprofitament.

La proposta que resulti guanyadora rebrà un premi econòmic, però no té assegurat que s’acabi portant a la pràctica. El grup d’arquitectes vencedor, conjuntament amb el districte de Gràcia i l’Institut del Paisatge Urbà, valoraran si de veritat es pot implementar en aquest indret. El resultat de la votació se sabrà el 2 de juny.