‘Da capo’ en argot musical significa “des del principi”, però per la companyia Vol-Ras és l’espectacle que posa el punt final a 35 anys de trajectòria, amb 19 espectacles estrenats, 3.400 funcions a l’esquena i més d’un milió d’espectadors de països d’arreu. Una dilatada carrera teatral frenada per la davallada de contractacions i la retirada del conveni trianual de la Generalitat, tal com ja van anunciar a la primavera posant a la venda tot el seu material.

Al llarg de la seva història la companyia ha tingut diversos actors i directors en funció dels projectes, però el pal de paller que ha aguantat el projecte des de 1980 han estat en Joan Faneca i en Joan Segalés. “No ens jubilem —aclareixen—, posem punt final al projecte de Vol-Ras, però ens agradaria continuar fent teatre d’altres maneres: dirigint o col·laborant”.

Ells són els artífexs d’una de les formacions pioneres a l’estat basades en un acurat llenguatge corporal al qual li sobren les paraules. Això sí, sempre amanit amb una bona dosi d’humor. I aquesta filosofia els ha acompanyat fins al seu últim espectacle, ‘Da capo’: la història de dos tècnics d’escena entre bambolines que s’acaba convertint en una metàfora de l’enfonsament de les arts escèniques arran de la crisi.

La companyia s’acomiada dels escenaris barcelonins aquests 14 i 15 de desembre al Poliorama, però a l’agenda encara hi tenen actuacions pendents en diversos municipis catalans i d’arreu de l’estat. L’última funció de la història de Vol-Ras serà el 6 de febrer a l’Hospitalet de Llobregat.