Des de les seves primeres passes com a il·lustrador a la Barcelona modernista dels Quatre Gats, fins al París de la 'Belle Époque'. Aquesta exposició traça una panoràmica per la trajectòria artística de Xavier Gosé, la majoria de la qual es va desenvolupar a la capital francesa. MARIÀNGELS FONDEVILA, comissària de l'exposició "A partir de 1.900 com molts artistes de l'època es trasllada a la capital de l'art i l'entreteniment, que és París i allà col·labora amb moltes revistes il·lustrades satiritzant aspectes de la societat parisenca, temes polítics, etc" i comparteix pàgines senceres, le rire le setveber de la societat parisenca, temes polítics, etc..." La mostra és una coproducció del MNAC amb el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, que té la col·lecció més gran de l'artista, i s'ha estructurat al voltant de dos eixos. D'una banda la faceta d'il·lustrador vinculat a revistes satiríques i, de l'altra, la seva relació amb el món de la moda. MARIÀNGELS FONDEVILA, comissària de l'exposició "De mica en mica Gosé es va convertint en un artista refinat, de traç molt elegant, que fa que sigui el dibuixant ideal de la moda. Per això es contractat per revistes il·lustrades on ell popularitza la moda, l'alta costura que en aquells moments es desenvolupa a París abans de l'esclat de la Segona Guerra Mundial." Xavier Gosé va treballar per als noms més il·lustres de la moda francesa, i una prova són els vestits d'alta costura de l'època i els barrets inspirats en les seves il·lustracions, que també llueixen al museu.

La mostra repassa totes les etapes de la carrera de Gosé, des dels seus inicis al taller del mestre Lluís Pellicer i la Barcelona modernista del Quatre Gats, fins al París de la Belle Époque”. Xavier Gosé es va formar a l’Escola de la Llotja de Barcelona i va entrar en contacte amb artistes com Torres García o Sunyer. La primera exposició la va fer al local dels Quatre Gats, el 1899, i va tenir molt bona acollida tant pel públic com per la crítica. Tot seguit es va traslladar a París, des d’on desenvolupà bona part de la seva trajectòria artística.

El París de la Belle Époque

Després d’uns inicis difícils, Gosé va començar a treballar amb la premsa satírica parisina, com ‘Le Rire’ o ‘L’Assiette au Beaurre’, descrivint la vida a la ciutat i també tocant temes polítics. Però a banda de la il·lustració satírica, Xavier Gosé també va estar estretament vinculat al món de la moda.

El punt de partida va ser l’encàrrec d’Isaac Albéniz del disseny de vestuari de l’òpera ‘Pepita Jiménez’. Aquest treball li va obrir les portes de les firmes de moda franceses més il·lustres, com Poiret, Worth, Doucet o Vionnet. De fet, a l’exposició es poden admirar alguns vestits d’alta costura i barrets que es van crear a partir de les seves il·lustracions.