Aquesta setmana han començat les obres per restaurar el panteó dels soldats i el final de les colònies americanes, el monument més destacat del cementiri de les Corts, que data del 1904. El mausoleu està dedicat als 732 soldats que van sortir del port de Barcelona i que van morir en l’episodi històric conegut com a “desastre de Cuba i les Filipines“. Els treballs es finançaran amb la taxa turística, tenen un pressupost de 93.233 euros i una durada prevista de quatre mesos.

En memòria als soldats morts

Segons explica Manuel Becerra, conseller cultura i memòria històrica del districte de les Corts, “no és un panteó de colonialistes”, perquè els joves que van ser cridats a files eren camperols i treballadors que no se’n van poder escapolir. Amb aquesta restauració volen rescabalar la seva memòria i que els seus descendents coneguin el lloc on reposen les restes dels seus familiars. També hi ha la intenció d’identificar algunes de les restes, que encara no se sap a qui corresponen.

Els descendents, satisfets amb la iniciativa

betevé ha parlat amb dos dels descendents de José Auleda Pujol, el soldat que reposa a la sepultura número 73 de la cripta. En Sebastià i en Josep Auleda sempre havien sentit parlar de l’oncle del seu pare, que havia marxat a la guerra de Cuba i n’havia tornat malalt.

En Sebastià i en Josep, davant la cripta on reposa el seu familiar

Com explica en Sebastià, la iniciativa “és un reconeixement que es mereixen els que es van sacrificar per una causa, encara que fos enganyats”.

El nom de Josep Auleda, imprès al marbre de la cripta

Una joia arquitectònica

La cripta és obra de Pere Falqués, autor dels famosos bancs fanals del passeig de Gràcia. El director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, assegura que el panteó “és una joia històrica i arquitectònica” que cal preservar. Afegeix que s’hi està fent un treball d'”orfebreria” per restaurar molts dels elements decoratius i que es refarà tota la coberta per evitar els problemes derivats de la humitat que pateix.

En el marc de recuperar la memòria històrica d’aquest monument s’han fet altres actuacions, com ara una exposició, una xerrada i s’està treballant en l’edició d’un llibre. Forma part de la mesura de govern del Campus Sud de dinamitzar aquesta zona fent del cementiri un espai més permeable.

Comparteix a: