La Universitat de Barcelona (UB) del Campus Diagonal desenvoluparà un projecte estratègic per impulsar la recerca i el talent en l’àmbit de les matemàtiques, la informàtica, l’economia i la salut (MIES). Per fer-ho possible s’hauran de construir dos edificis —de 24.000 m² en total— que acolliran més de 700 investigadors i 45 grups de recerca. Es preveu que les obres acabin el 2028.

La Facultat de Matemàtiques deixarà l’Edifici Històric

La Facultat de Matemàtiques i Informàtica, actualment ubicada a l’Edifici Històric de la UB, viatjarà fins a un nou edifici de 14.000 m² entre els carrers de Joan Obiols i John M. Keynes. Segons, el rector de la UB, Joan Guàrdia, el trasllat es fa perquè tant les Matemàtiques com la Informàtica necessiten un espai més gran per créixer: “Aquesta facultat és un motor de transformació en els propers anys” perquè aquests estudis s’apliquen a tots els camps com les geolocalitzacions dels mòbils, les programacions, i l’anàlisi de dades, entre d’altres. Aquest espai també acollirà diversos grups de recerca en economia de la Facultat d’Economia i Empresa.

A l’illa del Campus Sud, on actualment hi ha la seu de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), s’hi aixecarà un edifici de 10.000 m² amb què s’ampliarà el Parc Científic de Barcelona (PCB). Estarà situat entre els carrers de Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa. També acollirà la seu de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i altres grups de recerca de l’àmbit de les ciències de la salut de la Universitat.

Aquest dilluns han signat el protocol per desenvolupar aquest projecte el conseller de Territori, Juli Fernández, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz i el rector de la UB. Sanz, ha celebrat l’acord, i ha assegurat que col·laboraran per fer-ho realitat.

El govern català invertirà 50 milions d’euros per construir els dos edificis. La UB i les entitats que s’hi allotgin pagaran un lloguer a l’Incasòl. Aquestes rendes es compensaran amb l’atorgament de possibles fonts europeus.

El projecte MIES-UB vol donar resposta a l’alta demanda que reben en el Parc Científic de Barcelona amb un edifici dedicat exclusivament a la recerca en l’àmbit de la salut.