L’Arxiu Històric Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) té prop de 50 anys d’història i aplega més de 800.000 imatges des de mitjan segle XIX fins als anys 70 del segle XX, amb fons tan importants com els dels fotògrafs Merletti o Plasencia, o les 25.000 imatges que han rebut recentment de Pedro Aguiló.

Portes obertes pel Dia Internacional dels Arxius

L’arxiu commemora el Dia Internacional dels Arxius amb una jornada de portes obertes. És una bona oportunitat per conèixer el fons, amb imatges que van de mitjans del segle XIX fins als anys 80 del segle passat. La responsable de l’arxiu, Mireia Alises, puntualitza que la major part són plaques de vidre, en blanc i negre, però també en tenen dels principis de la fotografia en color, com autocromes, i un volum important de plàstics.

Peces singulars que normalment no es poden veure

Amb aquesta jornada, els visitants han tingut l’ocasió d’accedir a peces singulars, que no es poden veure en les visites ordinàries, com diferents visors estereoscòpics o càmeres antigues, assegura Alises, des dels primers daguerreotips, del segle XIX, passant per placa de vidre o plàstics. Explica que a mesura que van sorgint els diferents tipus de càmeres fotogràfiques el suport també va canviant, i gràcies a la riquesa del fons de l’Arxiu de l’IEFC, afegeix, se’n pot veure tota l’evolució.

Els assistents al taller de transferències s’han pogut endur una foto transferida per ells mateixos sobre un llenç, que han triat a partir d’una selecció d’imatges del fotògraf barceloní Pedro Aguiló.