Va ser ell qui va demanar que la cerimònia de comiat es fes en aquest emblemàtic edifici, la seva segona casa, com ell l'anomenava. Aquí, durant 45 anys va fer-hi de professor, un professor estimat per tots. JOAN MANUEL TRESSERRAS, conseller de Cultura "És un dels casos en els que la gran figura acadèmica trascendeix l'àmbit estrictament universitari i esdevé un referent cívic". SALVADOR GINER, president de l'Institut d'Estudis Catalans "Tenia una virtut extraordinària que és que, en aquestes ciències de la llengua, de la lingüística, en el seu cas ell ho sabia transmetre a la ciutadania amb una senzillesa i una claredat extraordinària". Durant l'acte de comiat han estat els companys de Solà i la seva família els encarregats de glossar la seva figura. Ni polítics, ni autoritats. Un desig de la família que, en nom del món de les lletres, ha dit sentir-se literalment maltractats per la classe política. JOAN SOLÀ, nebot del filòleg "El país et plora avui, Joan, per la teva persona. Però ja fa massa temps que plora també, i que es dessagna, per la nostra llengua. N'estem farts, Joan. En som molts els que ens sentim desolats i desemparats. I per això avui som aquí i no a la seu del govern del poble de Catalunya, el poble a qui tu has dedicat la vida". Joan Solà serà incinerat al cementiri de Collserola. Abans, la Universitat l'ha acomiadat amb el 'Muntanyes del Canigó".

La capella ardent de Joan Solà ha estat oberta al Paranimf de la UB des de les 9 fins a les 14.40 h. Hi han passat representants del món polític com el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras o el president de CiU, Artur Mas. També del món acadèmic, com el president de l’IEC, Salvador Giner, o els seus companys del Departament de Filologia Catalana. Al migdia, en tancar la capella ardent, els estudiants han fet un minut de silenci al pati de Lletres de la universitat.

A la cerimònia de comiat, a la tarda, han parlat familiars del difunt, representants de l’Institut d’Estudis Catalans, del Departament de Filologia de la UB i el mateix rector de la universitat, Dídac Ramírez. L’acte de reconeixement públic s’ha obert amb el Canticorum universitari. A la sortida del taüt, els assistents han irromput en aplaudiments i han entonat espontàniament ‘Els Segadors’.

Nascut a Bell-lloc d’Urgell, Solà havia acumulat al llarg dels darrers anys molts reconeixements, entre ells el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de 2009 i la Creu de Sant Jordi el 2005. Solà va ser vicepresident de l’IEC, catedràtic emèrit de Llengua Catalana de la UB i doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

Comparteix a: