Gregori i la patge Estel supervisen els preparatius de la cavalcada d'enguany. Un espectacle de carrer de grans dimensions en què participen 1.300 persones i 40 escoles de dansa, teatre i circ de la ciutat. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació "Són 5 quilòmetres de recorregut. 800 metres lineals d'espectacle simultani. Per tant, si tu estàs aturat perquè passi tota la cavalcada són 45 minuts." La màgia començarà a dos quarts de cinc amb l'arribada de Ses Majestats al Moll de la Fusta, a bord del pailebot Santa Eulàlia. Aquí l'alcalde, Xavier Trias, els donarà la clau que obre totes les cases de la ciutat i després, Melcior, Gaspar i Baltasar es traslladaran al Parc de la Ciutadella des d'on començarà la cavalcada: sortirà de l'avinguda del Marquès de l'Argentera, per enfilar la via Laietana fins a la plaça d'Urquinaona. A partir d'aquí, passarà per la plaça de Catalunya, la de la Universitat i el carrer de Sepúlveda. I finalment entrarà a l'avinguda de la Reina Maria Cristina fins a la de Rius i Taulet. Els espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda se situaran a la plaça d'Antonio López i al Moll de la Fusta. Enguany l'esdeveniment arriba amb més seguicis i coreografies. S'hi incorpora, per exemple, el bloc Barcelona, que darrere tres taxis obrirà la cavalcada simulant la vida quotidiana a la ciutat. També hi haurà quatre inflables que il·luminaran el cel quan passin i un nou personatge, el patge Pipes, que recollirà els xumets dels més petits. Com l'any passat els caramels es llençaran des de les dues últimes carrosses de la rua. També s'ha renovat la carrossa de l'Estel i el d'anar a dormir, amb una gran ballarina gegant. MARTA ALMIRALL, cap de Festes i Tradicions de l'Institut de Cultura de Barcelona "Perquè aquesta nina va acompanya de sis habitacions que acompanyen la tauleta de nit, el llei, i que recreen allò de què ha arribat el moment d'esperar els reis dormint i no desperts." De moment el que fan és mirar de portar-se bé i fer arribar la carta amb els seus desitjos als carters reials.
Els Reis Mags arribaran, com cada 5 de gener, a les 16.30 h al Moll de la Fusta a bord del pailebot Santa Eulàlia. Allà l’alcalde els lliurarà el pa i la sal, com a símbol d’hospitalitat, i la clau que obre les portes de tota la ciutat. També hi haurà un nou personatge, el senyor Pipes, que, acompanyat del seu gran ruc de fusta, recollirà els xumets dels nens que vulguin deixar-los-hi. Des d’allà, els Reis d’Orient es desplaçaran a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on a les 18 h començarà la cavalcada, que acabarà cap a les 21 h a la Font Màgica de Montjuïc, després de fer el recorregut habitual pel centre de la ciutat.
La primera novetat de la cavalcada de 2015 respecte a la de l’any passat és el bloc que l’obre, anomenat Barcelona. Darrere de tres taxis, s’hi veurà la silueta de la ciutat i, rere les finestres dels edificis, una quarantena de nens que recrearan les accions quotidianes a totes les cases durant la nit de Reis. L’altre element totalment nou de la rua d’aquest any seran quatre inflables de la companyia francesa Les Luminoleus, que il·luminaran el cel quan passin.
La carrossa de l’Estel de l’Orient, al qual segueixen els Reis Mags, té aquest any un seguici més contemporani que mai. Hi ballaran la companyia de dansa La Veronal, acompanyats d’estudiants de l’Institut del Teatre, i l’enlluernadora Mirror Family, amb les noies del Club de Patinatge Artístic Olot, campiones del món. En total, en tota la cavalcada actuen un centenar de ballarins i actors professionals, així com alumnes de més de 40 escoles de dansa, teatre i circ de la ciutat.
Els blocs dels tres Reis també es renoven, amb seguicis, vestuaris i músiques noves. Arturo Calvo és l’autor de les noves ambientacions musicals de les carrosses dels Reis, mentre que Jordi Bonet ha compost temes nous per als seguicis dels regals i d’anar a dormir. Melcior arribarà amb una oca gegant, quatre grans rodes giratòries plenes de regals i 18 pantalles LED que anunciaran cap on van aquestes joguines. Els portadors d’encens, perfum i flors que acompanyen Gaspar aniran amb nous vestits vitrall inspirats en el Palau de la Música. Però probablement el que més es renova és el seguici de Baltasar, amb lleons, girafes i un mico de peluix de més sis metres.
Amb els xumeters, anirà un cavall de més de sis metres de longitud. El bloc d’anar a dormir, que tancarà la rua, incorpora aquest any una ballarina gegant i una comparsa de capses de música. Després passaran les fàbriques de llaminadures, els dos únics vehicles de tot el seguici que llancen caramels, amb uns canons que en deixaran anar 4.644.000. Això es fa així des de l’any passat per motius de seguretat, perquè els canons llancen els caramels més lluny i eviten que els nens s’apropin massa a les carrosses per recollir-los.
L’espectacle més participatiu
Sobre les carrosses van un total de 40 nens d’entre vuit i 13 anys, que han estat triats per sorteig entre tots els que es van apuntar a la crida ciutadana. Enguany ho han fet 1.334 persones, entre les quals també s’han triat 30 nois d’entre 14 i 17 anys i 250 de més de 18 que fan de voluntaris (empenyent algun element artístic, per exemple) i recorren els cinc quilòmetres de la cavalcada a peu.
També hi ha 40 persones que col·laboren en els preparatius de la cavalcada al pavelló de Fira de Barcelona on es munten les carrosses. En total, 360 ciutadans que acaben de fer de la cavalcada de Reis l’espectacle no només més gran sinó també el més participatiu que es fa en tot l’any a Barcelona.
El pressupost per a l’esdeveniment es manté en els 590.000 euros, el mateix de la desfilada de 2014 i de 2013.