En el cas de les botigues Desigual, la imatge s'ha repetit amb dues setmanes de diferència. De res no ha servit de moment l'obertura d'un primer expedient i l'amenaça de multes de 3.000 euros per botiga oberta. La Generalitat ha tornat a aixecar actes d'inspecció als tres establiments de la cadena que ahir van tornar a obrir desobeint qualsevol normativa. Aquest cop avisen que la possible sanció no pot ser només simbòlica. JOSEP MARIA RECASENS, director general de Comerç "L'incompliment de la norma de cap manera pot ser rendible per a l'infractor, i això sempre ho ha de tenir en compte i perseguir una sanció administrativa." Però Desigual no ha estat l'únic cas aquest diumenge. A altres dues marques se'ls ha aixecat acta d'inspecció. Però també hi va haver altres establiments que van obrir legalment acollint-se a la llei espanyola, més permissiva, aprofitant que la norma catalana està suspesa temporalment pel Tribunal Constitucional. Des del sector, però, lamenten que no s'hagi respectat el pacte dels comerciants per seguir la llei catalana. VICENÇ GASCA president de la Fundació Barcelona Comerç "Sabem que legalment alguns ho poden fer. D'altres no ho poden fer però el que ens sap greu és que moralment ho facin." Altres veus, com les botigues del passeig de Gràcia, es mostren més comprensives amb els que van obrir. I ho atribueixen a la distribució dels festius comercials que, aquest any, ha prioritzat l'obertura durant l'epoca turística en lloc de la campanya de Nadal. LUIS SANS, president d'Amics del Passeig de Gràcia "No compartim la decisió de molts comerciants d'obrir quan no ho podien fer-ho, però sí comprenem la seva postura. La política d'obertura de festius d'aquest any ha estat molt erràtica." Aquesta campanya nadalenca atípica serà història el 2015. El pròxim any estarà permès obrir tots els diumenges de desembre.

“Sap molt de greu que el compliment de les normatives sigui a còpia de sancions”

, ha assegurat Josep Maria Recasens en declaracions a Barcelona FM. El director general de Comerç ha lamentat la conducta d’algunes firmes que han decidit tirar pel dret i no fer cas de la legislació catalana i el calendari aprovat per l’Ajuntament, en què els diumenges 14 i 28 de desembre no eren festius autoritzats per obrir a la ciutat. “De vegades la conducta de les empreses fa inevitable que s’hagi de multar”, ha afirmat.

La problemàtica rau en la vigència de la llei catalana, que està en qüestió perquè el Govern espanyol hi ha recorregut en contra davant del Tribunal Constitucional, que l’ha suspès cautelarment. Però el sector del comerç ha decidit, en general, respectar-la. L’excepció és la cadena de botigues de roba Desigual, que fa dues setmanes va aixecar les persianes i aquest diumenge, 28 de desembre, ho ha tornat a fer. En principi s’acullen a la llei espanyola, que sí que permetria obrir aquest diumenge, 28 de desembre, però només establiments independents de fins a 300 metres quadrats. La majoria dels establiments de Desigual són més grans, així que la Generalitat ja els va incoar un expedient per obrir el diumenge 14, en què incomplien fins i tot la llei espanyola. Les multes podrien ser de fins a 3.000 euros per botiga. Desigual va obrir el 28 de desembre les botigues del centre de la ciutat, com la del carrer dels Arcs o la del carrer de Cucurulla. També la del passeig del Mare Nostrum, a la Barceloneta, però no la de la plaça de Catalunya.

Qui també ha criticat aquesta pràctica, per part d’algunes empreses, és el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, que ha assegurat que “ens sap greu que comerços molt arrelats se saltin la normativa”. Gasca considera que el diumenge després de Nadal no és una bona data per obrir el comerç i ha defensat la conciliació dels botiguers.

Acollir-se a la llei catalana o espanyola

Mentre que la legislació catalana situa en 72 hores setmanals el temps màxim d’obertura dels comerços, la llei espanyola l’amplia fins a les 90. Diferències com aquestes entre les normatives i la pugna de competències entre Generalitat i Estat per regular els horaris comercials deixen un buit que algunes botigues aprofiten per obrir en diumenges no autoritzats. A més, la regulació especial de Barcelona i altres municipis com a zones turístiques, on els horaris comercials són més amplis, fa que alguns dies hi hagi barris veïns on les botigues obren o tanquen en funció del municipi al qual pertanyen. La Fundació Barcelona Comerç ha demanat en diverses ocasions unificar el calendari comercial a escala metropolitana.