Fins al 24 de novembre el Jardí del Palau Robert s’omple de panells explicatius de color groc. Són de l’exposició itinerant “Catalunya en transició”, una mostra organitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat que explica, gràcies a una cinquantena de fotos, com es van viure els anys de la transició de la dictadura franquista a la democràcia.

Darrere la càmera, hi havia autors desconeguts però també grans noms com Carlos Bosch, Colita o Joan Guerrero. Els historiadors del Memorial Democràtic de la Generalitat van fer una feina exhaustiva, remenant entre els arxius públics i privats per trobar els clixés -alguns són unes petites joies- que millor retraten aquest període. El període 1971-1980 va estar marcat pels moviments socials i veïnals així com la reivindicació de la llengua catalana. Uns lemes molt similars als que se senten en les manifestacions d’aquests dies. “Tenim una fotografia de la manifestació de l’11 de setembre de 1977, que molta gent m’ha preguntat si era uactual. Hi ha pancartes que diuen el mateix“, comenta Oriol Dueñas, historiador del Memorial Democràtic.

L’exposició també permet fer un seguiment cronològic del context polític. Tot això passejant entre els arbres del jardí del Palau Robert, amb el so de fons de les cotorres. Però aquesta mostra és només un tast d’una altra més gran i més completa que s’exhibeix al pati d’armes del Castell de Montjuïc fins al 24 de febrer. “El castell queda una mica lluny, per això oferim un condensat de l’exposició aquí. I si a la gent li interessa, pot pujar fins a Montjuïc”, conclou Dueñas.