L’any 2012, la llum va entrar de ple a les Festes de la Mercè amb el director de l’Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, encarregat de llegir el pregó. Tres anys després, la ciutat torna a donar protagonisme a la il·luminació, aquesta vegada durant la festivitat de Santa Eulàlia i amb motiu del’Any Internacional de les Tecnologies de la Llum, proclamat per la Unesco.
Castellers il·luminats
El pregó de l’arquitecta Benedetta Tagliabue, dissenyadora amb Enric Miralles de les reformes del Mercat de Santa Caterina, serà el punt de partida de les festes d’enguany. L’acte, que es farà el 6 de febrer a les 19 h al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, precedirà l’actuació castellera de la Colla Jove de Barcelona i els Micacos de Badalona. No serà un espectacle clàssic, sinó ben al contrari. En primer lloc, serà de nit i els castellers no portaran l’uniforme habitual sinó vestits il·luminats, similars als que es mostren en aquest vídeo. Aquests aspectes convertiran la representació castellera en una exhibició inèdita, mai vista fins ara.
Metamorfosi als patis
Girona guarneix els carrers amb flors cada mes de maig i, aquest febrer, Barcelona vol transformar la fesomia urbana de Ciutat Vella amb la llum. Una vintena d’instal·lacions lumíniques creades per alumnes de disseny, arquitectura, interiorisme i il·luminació decoraran patis i carrers com el Verger del Museu Marès, el Palau Moja o la Casa de l’Ardiaca, on es simularan les llàgrimes de Santa Eulàlia.
L’Instituto Europeo di Design ha proposat, per exemple, una xarxa de llum per a l’Ateneu Barcelonès i els alumnes del Màster Lighting Design de la UPC instal·laran pèndols lluminosos i sonors al Palau Sessa-Larrard del carrer Ample. L’Arxiu de la Corona d’Aragó també es decorarà, i ho farà l’artista anglès Andrew Chappel en col·laboració amb l’Institut de Ciències Fotòniques.
El consistori ha elaborat un mapa amb tres itineraris per visitar les instal·lacions, que es podran veure divendres i dissabte a partir de les 18.30 h i fins a la mitjanit i diumenge fins a les 23 h.
Tornen els mapatges
Després de l’èxit de la Mercè 2014, el “mapping” Barcekholm torna a la façana de l’Ajuntament per Santa Eulàlia. No en serà l’únic. Durant les mateixes dates, de divendres a diumenge, la Casa Milà també s’il·luminarà amb l’espectacle ‘La Pedrera, emocions en moviment‘.
Manresa visita la capital catalana
Aquest any el seguici festiu de Manresa participarà en les festes com a ciutat convidada i també hi serà present la cultura popular, amb els tradicionals gegants, capgrossos i altres personatges habituals. A més, durant les festes es presentarà la colla Ball de Bastons de Barcelona, creada amb membres de les diferents colles que hi ha a la ciutat. Una de les activitats que no falta mai és el correfoc de Santa Eulàlia, que es farà el diumenge 8 de febrer al vespre, i també se celebraran altres activitats tradicionals com la jornada castellera o el Ball de l’Àliga.