Obren la taquilla cada dia amb esforç, però amb orgull. Al Cinema Maldà, per exemple, asseguren que fins ara han sobreviscut sense subvencions municipals. Tot i això, l'ajut que es planteja l'Ajuntament és benvingut i esperen que tingui en compte el valor que aporten cinemes petits com aquest. NATALIA REGÀS, encarregada Cinema Maldà "Aportem un valor cultural al barri i treballem molt perquè no només sigui veure una pel·lícula i entretenir-se, sinó aportar una miqueta més." L'anunci aquesta setmana de les dificultats econòmiques que travessen els Verdi n'ha estat el desencadenant. La fórmula que està estudiant el consistori seria incloure les sales de cinema en la convocatòria de subvencions de l'Institut de Cultura per al comerç cultural de proximitat. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Tal com fem amb llibreries, galeries d'art, sales de música en viu, amb teatre, espais de creació... Mirar si hi ha una fórmula que ens permeti, lògicament, protegir aquells espais cinematogràfics que s'ho mereixin." La mesura es posaria en marxa de cara a l'any vinent. Els promotors de les sales recorden, però, que la crisi del sector ja fa anys que dura. ALFONS MAS, responsable dels Cinemes Boliche "I dins dels cinemes, doncs els cinemes que som més independents, lògicament hem de lluitar molt més per arribar a poder complir els objectius." Les subvencions que rebrien les sales de cinema a partir de l'any vinent encara s'han de concretar. El que ja s'ha fet públic són els ajuts de l'Ajuntament per a aquest 2015 a llibreries, galeries d'art i sales de música en viu. En conjunt, rebran 400.000 euros en subvencions. De més de la meitat d'aquesta quantitat se'n beneficiarà la Sala Apolo. Abacus és la llibreria que més aportació rebrà de les 17 de subvencionades. També s'ajudaran sis galeries d'art, liderades per la Senda. Els ajuts estan destinats a la rehabilitació i a la millora de l'equipament tècnic dels espais.

Jaume Ciurana ha afirmat que estudien incorporar  els cinemes a la pròxima convocatòria d’ajudes públiques vinculades a la difusió cultural, com són les llibreries, els videoclubs, les galeries d’art i els antiquaris, les sales de música en viu, els teatres i els espais de creació. Segons Ciurana, aquesta pot ser una fórmula que “permeti protegir aquells espais cinematogràfics que s’ho mereixin”. La crisi de les sales de cinema, i els problemes econòmics que han tingut recentment els cines Verdi, han influït a l’hora de considerar aquesta mesura per part del consistori. Ciurana ha assegurat, a més, que “Barcelona necessita locals i un cine com els Verdi”.

Qui s’emportarà enguany una part més gran del pastís serà l’Apolo, amb 219.697 €, l’Hiroshima (54.033 €) i el Razzmatazz (53.695 €).

problemes econòmics que han tingut recentment els cines Verdi, han influït a l’hora de considerar aquesta mesura per part del consistori. Ciurana ha assegurat, a més, que “Barcelona necessita locals i un cine com els Verdi”.

Per a aquest 2014, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) destinarà 400.000 euros a aquests espais culturals en què no s’inclouen encara els cinemes. Concretament, 17 llibreries de la ciutat rebran 77.300 € d’ajuts públics, així com també sis galeries d’art (22.720,16 euros), 10 espais de creació (225.000 euros) i quatre sales de música en directe (75.000 euros). Aquests diners es destinaran bàsicament “a la rehabilitació i la dotació d’equipament tècnic”. S’hi podrà, per tant, millorar la seguretat, les condicions d’exhibició i qüestions com la insonorització i l’accessibilitat dels locals, i en el cas de les sales d’exposicions i les llibreries, s’invertirà en l’ús de noves tecnologies.

Qui s’emportarà enguany una part més gran del pastís pel que fa als espais de creació i de música en directe serà l’Apolo, amb 219.697 €, seguit de l’Hiroshima (54.033 €) i el Razzmatazz (53.695 €). Quant a les galeries, la Galeria Senda rebrà 9.000 €, mentre que les llibreries amb una subvenció més elevada són els Abacus, amb 44.106 € del total de 77.280 € destinats al sector.