Una setmana abans de Sant Jordi, ara fa un any, la llibreria Tòmiris, situada al carrer de Padilla, 242, va obrir portes. El seu nom ja és tota una declaració d’intencions, ja que segons l’historiador Heròdot va ser una reina amazona aguerrida. L’Elena González Matas en va triar el nom perquè la llibreria és per a ella una aposta personal a la qual ha arribat després de dedicar-se molts anys al món del llibre per compte d’altri.

Un projecte personal per compartir

Després de fer de llibretera durant molts anys, l’Elena González Matas celebra el primer aniversari d’aquest projecte. La defineix com un espai de llibertat i una república independent, ja que la basa en compartir el que sap i el que li interessa, a la seva manera. Assegura que si hi ha res que de veritat li agradi és cuidar la secció d’Humanitats, però també un petit racó que està destinat a la filosofia dels jardins. Un altre espai està reservat als indis nord-americans, una temàtica que li interessa molt.

Una llibreria que el veïnat ha fet seva

L’Elena confessa que ha anat a parar a un barri, la Sagrada Família, que “no se’l mereix”, perquè des del minut zero ha tingut una acollida molt bona. Assegura que té el seu suport i que quan no té un llibre concret, els clients s’esperen fins que l’aconsegueix per comprar-lo a Tòmiris.

Aquestes relacions de proximitat també es traslladen a les activitats que organitza, com presentacions de llibres o una mena de club de lectura en el qual han tractat temes com el feixisme, la vellesa o el capitalisme.