L’Associació de Festes de la Plaça Nova ha recuperat, amb motiu de les festes de Sant Roc 2024, la figura d’en Tano, un capgròs que té el seu origen a principis del segle XX. Ho fa un any després de recuperar-ne un altre de similar, en Beco. Tots dos havien acompanyat durant anys els gegants de Sant Roc a les cercaviles fins que als anys 60 van desaparèixer. Com a homenatge enguany, tots dos han estat els encarregats d’hissar la bandera heràldica, amb què s’ha inaugurat la 435 edició de les festes de Sant Roc.

El capgròs Tano, amb cara agitanada i de pocs amics, recorda els antics venedors de tripes i menuts que s’instal·laven al carrer dels Sagristans. Els qui feien aquest ofici tenien com a patró Sant Gaietà i, per això, eren anomenats gaietanos o tanos. La figura s’ha construït durant un any i és una rèplica fidel feta pel Taller d’Escultura Casserres, de Solsona. Tal com explica el responsable de l‘Associació de Festes de la Plaça Nova, Xavier Cordomí, “el que hem fet és recuperar una part del patrimoni del barri perquè puguin acompanyar els Gegants vells, centenaris, de Sant Roc, que són els més antics de la ciutat”.

Un capgròs homenatja Xavier Cordomí

Durant l’acte d’inici de les festes, Xavier Cordomí va rebre un sorpresa inesperada amb l’aparició d’un capgròs que reprodueix la seva imatge. Una iniciativa sorgida de la mateixa entitat que presideix i que, segons un del seus membres, Bernat Roman, “és totalment merescut, ja que sense ell les festes de la Mercè no serien com són. A més, va recuperar la festa de Santa Eulàlia i del Corpus i sempre ha dedicat la seva vida a la cultura popular”.

Cordomí, barceloní de 67 anys, ha estat fundador de diverses entitats d’arrel tradicional i és autor d’alguns llibres sobre el món dels geganters. Fins al 2008 va ser membre del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya. També va ser responsable de la Casa dels Entremesos i director artístic d’actes tradicionals del Departament de Festes i Festivals de l’ICUB. Actualment està jubilat però segueix col·laborant amb ambdues entitats.

Festes de Gràcia 2024: Programa de festa major, concerts, carrers guarnits i actes cancel·lats
Les festes de Gràcia 2024 es fan del 15 al 21 d’agost: t’oferim una guia sobre la festa major amb el programa, els carrers guarnits, els concerts gratis i totes les activitats anul·lades d’última hora