L’Associació de Festes de la Plaça Nova recupera en Beco, un capgròs que va desaparèixer a mitjans dels anys 60. La figura va sortir per primera vegada l’any 1906 i, més de seixanta anys després, tornarà a gaudir de les festes de Sant Roc aquest 2023. Els més joves de l’entitat feia temps que ho reclamaven i ara tornarà a recórrer els carrers de la desapareguda plaça Nova.
Una rèplica de l’original
Bernat Roman, de l’Associació Festes Plaça Nova, explica que, com que tenien moltes fotografies, van demanar a la colla gegantera de Sarrià, que tenen un capgròs molt semblant, que els hi deixessin per poder-ne construir una rèplica de l’original. La peça s’ha fet al taller d’escultura Casserras de Solsona.
La indumentària l’ha feta la Sílvia Sintes, la modista oficial de l’Associació de la Plaça Nova, i recrea la vestimenta que feia servir l’amo de la fonda Cal Becó que hi havia al costat de la plaça Nova, al carrer dels Capellans.
En Beco és un homenatge singular a un italià que es va instal·lar al barri a principis del segle XIX, Giovani Antonio Ardizzi. Però, segons explica el president de l’associació, Xavier Cordomí, el capgròs representa alguna cosa més. “És un homenatge a tots els personatges populars de la Barcelona vella. Representa aquesta tradició artesana del que ha estat i continuen sent d’alguna manera els barris de Ciutat Vella, sobretot el barri de la Catedral, molt castigat durant segles”.
Recuperar més capgrossos
Aquest any s’ha recuperat en Beco i la intenció de l’associació és recuperar, per a les festes de Sant Roc de l’any que ve, el Tano, un gitano que venia tripes i menuts al carrer dels Sagristans. Tots dos capgrossos acompanyaven els gegants més antics de la ciutat, en Roc i la Laia, el 1906 pels carrers de Barcelona.
El centre cultural La Casa dels Entremesos acull més d’un centenar de figures de l’imaginari festiu de la ciutat que s’han anat recuperant des del 1982.