La cultura ha estat un dels sectors més afectats per les restriccions a Catalunya i un dels que han patit una davallada més gran durant la pandèmia. A Barcelona, l’Ajuntament va impulsar els Bonus Cultura amb l’objectiu d’incentivar el consum cultural entre els ciutadans i l’activitat empresarial vinculada a les indústries creatives. Es van posar en marxa el juliol del 2020, es van reeditar fins al desembre del 2021 i, segons dades del consistori, han generat 8.344.780 euros per al sector de la cultura amb una inversió municipal de 2.087.195 euros.
188 establiments i espais culturals s’han adherit a la campanya. Ha comptat amb el TRESC com a plataforma logística en línia i amb la participació de cinc entitats del sector: l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASAACC), la Cambra del Llibre de Catalunya, el Gremi de Cinemes de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya. Durant el darrer any i mig, s’han validat un total de 296.075 vals en la compra d’entrades de teatre, cinema, espectacles d’arts escèniques i concerts així com en la compra de discs i llibres. Per sectors, el teatre i els llibres n’han estat els més beneficiats. S’hi han validat un 58,4 i un 23,89 % dels vals, per davant del 16,32 % de la música.
Representants del sector demanen que la iniciativa tingui continuïtat en el futur
Des d’ADETCA, la seva presidenta, Isabel Vidal, valora positivament la iniciativa i, per aquest motiu, demana que tingui continuïtat en el futur. Ha mostrat la seva predisposició a col·laborar “per desenvolupar noves campanyes per promoure el consum de cultura entre la ciutadania”. La representant de les sales de teatre assegura que el Bonus Cultura “no només ha comportat beneficis pel que fa a la creació de públic per a les nostres sales, sinó que també ha estat una oportunitat per unir el sector cultural de Barcelona i fer front comú en un context complicat”. Segons el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, la mesura ha estat “un èxit i una mostra del ferm suport de l’Ajuntament per incentivar la recuperació en teatres, llibreries, cinemes o espectacles”.
Ha estat una oportunitat per unir el sector cultural de Barcelona i fer front comú en un context complicat”
En un primer moment, els Bonus Cultura no van complir amb les expectatives. Les restriccions de mobilitat i les limitacions horàries i d’obertura d’establiments així com en la celebració d’espectacles i esdeveniments culturals van marcar l’inici de la campanya, el juliol del 2020. Se’n van validar un total de 78.373. Tot i això, el consistori va decidir reeditar-la ampliant l’oferta. Als vals de 40 euros, en què l’usuari en pagava 30 i l’Ajuntament en finançava 10, hi va sumar un format de 20 euros, dels quals cinc els aportava l’Administració. Va ser el març del 2021 i des d’aquell moment es van validar 217.702 vals.