(ACN) El festival de cançó Barnasants 2023 homenatjarà les orquestres de festa major de la Transició al seu concert inaugural, el 27 de gener, al Teatre Joventut de l’Hospitalet. El pòrtic del certamen reivindicarà la importància de formacions com la Plateria o la Salseta del Poble Sec amb una banda i espectacle per a l’ocasió.

Uns conjunts que, segons el director del festival, van acompanyar el jovent antifranquista amb un “nou paradigma d’orquestra” que ocupava lúdicament els carrers, per fer ballar i entretenir però amb un cert contingut polític. L’espectacle s’anomena ‘Orquestres per la llibertat: els músics que van acolorir les places’, i la banda que el defensarà estarà liderada per Manel Joseph, Salvador Escribà, Miquel Mallafré i Quimet Carreras, amb 13 músics més.

De gener a maig del 2023

El director del festival, Pere Camps, ha presentat aquest dimecres 90 concerts confirmats per a una edició que es desplegarà de gener a maig del 2023. Hi ha, per exemple, l’antologia valenciana de Borja Penalba i Mireia Vives; el retorn d’Anna Roig amb disc i espectacle, i el concert de clausura de Xavier Ribalta. A més, Cuba torna a ser el país convidat després de la interrupció per la pandèmia l’any 2020.

150 concerts al Barnasants 2023

Pere Camps ha comptabilitzat uns 150 concerts en la propera edició del festival, entre els que es fan al Principat, al País Valencià, a les Balears i l’Alguer. És a dir, unes xifres semblants a abans de la pandèmia.

En aquesta edició no hi faltaran habituals del Barnasants, com Miquel Gil, Sílvia Comes, Quico Pi de la Serra, Tomeu Penya, Joan Isaac, Quimi Portet, Toti Soler o Xavier Ribalta, aquest últim com a protagonista del concert de clausura, que repassarà 60 anys de “cançó ibèrica”.

Serà també l’edició de Mireia Vives i Borja Penalba, presentant el seu disc ‘Pell’, en què versionen cançons del repertori popular valencià; d’Anna Roig, que retorna als escenaris després d’anys amb nou disc i un espectacle que dirigeix Jordi Casanovas. Hi haurà en total una cinquantena de presentacions de treballs, inclosos els de Clara Andrés, Sílvia Comes, Montse Castellà, La Maria, Guiem Soldevila i Gastelo.

Cuba, convidada sense restriccions

Cuba serà el país convidat del Barnasants 2023. Ja ho va ser l’any 2020, però aquella edició va quedar escapçada per la pandèmia i la invitació, posposada. Ara sí, el festival disposa d’un programa de concerts que inclouen homenatges als recentment desapareguts Pablo Milanés i Vicente Fliú. També vindran Irina González, Yadira Ferrer, Heidi Igualada i Leonardo García, entre d’altres.

El festival ja va donar a conèixer fa uns dies que aquesta edició estarà dedicada al cantautor xilè Víctor Jara, ja que l’any que ve farà mig segle del seu assassinat. Obra de la dissenyadora i artista Júlia Solans, presenta el perfil de Víctor Jara i l’inici de la cançó ‘Manifiesto’: “Jo no canto per cantar ni per tenir bona veu”.

L’Ateneu de la Cançó, projecte “en pausa”

Camps ha comentat que el projecte de constitució d’un Ateneu de la Cançó amb seu estable a Barcelona, presentat ara fa dos anys amb el suport de desenes de músics d’arreu dels territoris de parla catalana, està “en pausa”.

El projecte s’emmiralla en espais com el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) o les Fàbriques de Creació de Barcelona. La seva creació passaria per la cessió municipal d’un espai de la ciutat i la participació de les administracions. Camps ha assumit que la iniciativa està estancada, malgrat el suport que hi van mostrar líders polítics com l’exconsellera de Cultura, Àngels Ponsa.

El director de Barnasants ha anunciat que demanarà aviat una reunió amb el Ministeri de Cultura, la participació del qual considera que pot ser decisiva per “reactivar” el projecte. Una vegada més, Camps ha dit que sense més suport institucional i una seu des d’on treballar, el festival, sempre molt sostingut per la “militància”, es mantindrà “en una precarietat que no deixa avançar, més del que ja fem”.