Aixecant la vista al cel, a Ciutat Vella és molt fàcil admirar el campanar gòtic de l'església de Santa Maria del Pi. Però la majoria no poden gaudir de l'interior. Ni tampoc entrar dins d'aquest bloc d'habitatges a la intersecció del carrer del Roig amb el carrer del Carme. L'asimetria dels dos carrers és el punt de partida que dóna forma a l'immoble. Aquests són dos dels edificis singulars que es podran visitar aquest cap de setmana en aquest districte, però n'hi ha fins a 130 repartits per tota la ciutat. La iniciativa va començar fa gairebé 20 anys a Londres i va ser idea d'un grup d'arquitectes que volien explicar la seva obra. Fa cinc anys s'hi van sumar Nova York i Dublín, i ara Barcelona. Un altre dels edificis que es podran visitar durant aquest cap de setmana és aquest. El pavelló nacional d'Alemanya que es va construir per l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1929. El pavelló es va concebre per allotjar-hi la recepció oficial, presidida pel rei Alfons XIII al costat de les autoritats alemanyes. Amb la clausura de l'exposició va ser desmuntat i el 1986 es va reconstruir de nou. A banda d'entrar dins dels edificis i descobrir-ne l'arquitectura, les jornades també serviran per coneixer-ne la història. JANICE MORET, Arquitectura reversible "Aquest projecte ha tingut el ressò que ha tingut perquè hem trobat persones que ja estaven en certa manera, propietaris o estaments públics i privats, que ja eren conscients del valor que tenien els seus edificis." Aquest cap de setmana se'n farà la primera edició, però la iniciativa neix amb la voluntat de consolidar-se.

L’objectiu del 48H Open House és apropar l’arquitectura i la ciutat als barcelonins, i donar-los l’oportunitat de remirar la seva ciutat. Als edificis que fan portes obertes hi haurà visites guiades, fetes per voluntaris que coneixen l’edifici o fins i tot amb el mateix arquitecte que l’ha dissenyat.  Alguns dels edificis necessiten reserva prèvia.

Entre els edificis que obren portes a Ciutat Vella hi ha l’Antic convent dels Àngels, la Capella de Sant Llàtzer, la Llotja de Mar, el Mirador del Rei Martí o el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. A l’Eixample es poden visitar la Biblioteca Arús, el dipòsit pluvial de Joan Miró, i la xarxa de Clavegueram.

A Sants-Montjuïc les opcions passen per veure la Ciutat de la Justícia, el CaixaFòrum, o el Pavelló Alemany; a Les Corts, la Torre Girona, el Monestir de Pedralbes o els Edificis Trade, entre altres. El Círculo Ecuestre, les Teresianes de Ganduxer, o l’edifici ACESA són algunes de les opcions a Sarrià-Sant Gervasi.

A Gràcia es pot visitar la seu del districte, el refugi de la plaça del Diamant o l’Espai Jove La Fontana. A Horta-Guinardó l’Hospital de Sant Pau o el Pavelló de la República i a Nou Barris es pot fer un tomb per Can Basté o la Torre Llobeta.

A Sant Andreu es pot visitar el Canòdrom i la Nau Ivanow, i a Sant Martí l’edifici MediaTIC, la fàbrica de cerveses Damm, o el diposit de les aigues on hi ha la biblioteca de la UPF.

Organitzat per Arquitecturareversible, la trobada neix amb la intenció de consolidar-se com una cita anual a la ciutat.