El BAM ha tornat a trepitjar fort aquesta Mercè amb la fórmula que fa 25 anys li assegura l’èxit temporada rere temporada. Les modes musicals es mouen i el BAM les agafa de la mà per seguir marcant tendència. La música indie no ha deixat de ser l’abanderada del festival, que ha tornat a acostar a Barcelona els grups emergents de Catalunya i el món. Però el trap, el hip-hop o l’electrònica han entrat amb força en la vint-i-cinquena edició, que ha rascat per trobar nous sons experimentals.

El director del festival, Marc Campillo, considera que l’essència del festival és la mateixa que quan es va penjar el primer cartell l’any 1993. Llavors, hi figuraven grups com Los Planetas, Pic Nic, Sui Generis o Jaleo. Enguany, Kokoroko, The Manilas o ‘Tomasa del Real han contribuït a omplir al cartell. També ho han fet artistes més consagrats, com és el cas de Mercury Rev. La banda nord-americana va esclatar durant la dècada dels 90 i avui ja són tot un clàssic. També és el cas de The Monocrome Set, que els anys 80 feien les delícies dels fans del post-punk i el new-wave. Campillo considera que aquestes bandes podrien haver format part del cartell del BAM quan eren emergents i és per això que ara hi han tingut un espai, ja consagrats.

El director del festival està satisfet amb l’edició d’aquestes festes, tant per la rebuda del públic, com pel nombre d’assistents i el so de les bandes. De fet, considera que el BAM és un festival “molt agraït i fàcil” perquè el públic sempre omple l’espai davant els escenaris.

Futur esperançador

Campillo creu que el futur del festival seguirà la tendència dels primers 25 anys i no creu que es produeixin gaire canvis en el marc de les properes edicions, ni pel que fa al perfil del públic ni dels grups convidats. Tot i això, ha admès que amb la globalització els sons estan cada cop més fusionats: “La música popular ha evolucionat amb la globalització. Hi ha grups africans influenciats de personalitats europees i bandes europees influenciades per sons i textures africanes o llatinoamericanes. La globalització ha ajudat que les bandes cada cop s’assemblin més.”

De la mà de la Mercè

El director del festival està satisfet amb la companya habitual de viatge. Creu que emmarcar el BAM en la Mercè i compaginar els concerts amb els de la festa major és positiu per a tots dos esdeveniments. A més, opina que les persones que assisteixen als concerts de la Mercè, poden gaudir igualment dels programats pel festival.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a