Una sessió de la pel·lícula d’animació Robot dreams amb un servei molt elaborat d’audiodescripció es projectarà aquest dissabte a l’Espai Texas. L’historiador de l’art i actor Aleix Castany Jaen és la persona que ha preparat l’audiodescripció del film català especialment dirigit a persones amb discapacitat visual.

L’historiador ha explicat en el betevé directe que per a ell “és un gran repte perquè és una pel·lícula sense diàlegs i això mateix permet transitar totes les emocions de l’obra”. En una sessió d’audiodescripció, el narrador ha de callar quan apareixen els diàlegs. En aquest cas, l’Aleix explica que “la veu pot estar lliure, entra quan ha d’entrar, quan es considera que les emocions estan allà i s’ha de descriure el que està passant només amb la veu”.

Serveis com l’audiodescripció ajuden les persones amb discapacitat visual a entendre millor les produccions audiovisuals en una sala de cinema o en una de teatre. Aleix és una persona amb baixa visió i considera que els serveis d’audiodescripció actuals “sí que t’informen del que passa a la pantalla, però no t’ajuden a entrar en la pel·lícula“.

La projecció de Robot dreams està dins del cicle Gaudí, un projecte que impulsa l’Acadèmia del Cinema Català i que porta 10 pel·lícules catalanes l’any, una cada mes, a un centenar de poblacions de tot el territori. La directora de l’Acadèmia, Laia Aubia de Higes, assenyala que “l’experiència de l’Espai Texas és apte per a tots els públics i volem que vinguin persones amb i sense discapacitats visuals“.

El Festival Inclús, a final de novembre

La directora del Festival Inclús, Adriana Pérez Villa, també ha participat en la tertúlia del betevé directe a través de videoconferència. Ella considera que “l’audiodescripció ha evolucionat molt en els darrers 10 anys, però que encara queda molt camí per recórrer, per oferir oci i lleure accessible i inclusiu per a tothom“.

El Festival Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, se celebra entre el 26 de novembre i el 2 de desembre al CaixaForum i és un certamen que promou la temàtica de la discapacitat en les obres audiovisuals.

Comparteix a: