Aprofitant la seva col·lecció de més de 4 milions de documents, la Biblioteca de Catalunya il·lustra la història del disseny de caràtules de vinils a Catalunya. Pintors com Miró, Dalí o Tàpies, fotògrafs com Oriol Maspons o Colita i dissenyadors com America Sánchez o Javier Mariscal han deixat la seva empremta en llançaments discogràfics de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor o la Fundación Tony Manero.

La mostra “Artistes sobre vinil: pintura, disseny i fotografia” s’estructura en cinc apartats. Una primera mostra les fundes de paper que embolcallaven els discos de pedra, abans de l’arribada del vinil. Les tres següents exposen caràtules de vinils creades per pintors, dissenyadors i fotògrafs (en alguns casos, per artistes de diferents disciplines alhora). Així, en l’apartat dels pintors figuren les portades que Joan Miró va crear per a discos com ‘Cançons de la roda del temps’ de Raimon o ‘Maria del Mar Bonet’, o la de Matias Quetglas per a ‘Campanades a mort’ de Lluís Llach.

Dissenyadors i fotògrafs sobre vinil

En el capítol dedicat als dissenyadors hi ha, entre d’altres, una portada  d’Andy Warhol per a un disc de Miguel Bosé o la d’América Sánchez per a ‘Viatge a Itaca’, de Lluís Llach. I en el de fotògrafs treballs de Colita, Oriol Maspons o Francesc Català-Roca per a discos de Gullermina Motta, Els Setze Jutges i Joan Manuel Serrat, respectivament. Un darrer apartat inclou bibliografia sobre el tema de l’expressió artística en les caràtules de discos. La mostra romandrà a la Biblioteca de Catalunya fins al 5 de maig.