La primera revisió antològica de la pintora portuguesa Paula Rego arriba a Barcelona per primera vegada. L’última retrospectiva dedicada a l’artista va ser el 2007 al Museu Reina Sofia de Madrid. L’exposició d’enguany busca actualitzar el relat de Rego deu anys després perquè, segons el propi comissari, des de llavors, “ha canviat molt la teoria de l’art”.

La Virreina Centre de la Imatge acull l’obra de Paula Rego en una exposició titulada ‘Lèxic familiar’. Des de l’any 2007 no s’exposava el treball de la pintora i il·lustradora portuguesa . Aleshores, va ser al Museu Reina Sofia de Madrid. Ara, Barcelona recupera sis dècades de l’obra de l’artista que mai no s’havien pogut veure a la ciutat.

Les pintures i dibuixos de Rego que es poden trobar a l’exposició reivindiquen el paper de la dona en una societat patriarcal però també relaten el rebuig a les injustícies socials. En aquest sentit, Roma ha afirmat que era necessari “fer una actualització del relat de l’autora” perquè la teoria de l’art s’ha modificat i la figura de la dona ha canviat molt en deu anys.

Paula Rego és una de les pintores figuratives més rellevants de l’escena internacional i una de les veus plàstiques més combatives sorgides en la segona meitat del segle XX. A l’exposició es pot observar la seva producció artística relacionada amb la lluita contra les injustícies socials. Segons el comissari de l’obra, Valentín Roma, el treball de la pintora es pot considerar com una “faula persistent” que gira entorn la conducta humana i ha afirmat que l’artista sempre s’ha caracteritzat per la seva “polèmica confrontació” amb els fonaments de l’heteropatriarcat.

Els encarregats de l’exposició han assegurat que es tracta d’un treball “complicat i a la vegada important” perquè compleix amb les exposicions de caràcter monogràfic que acull actualment el centre. L’obra s’inaugura aquest dissabte i es podrà visitar a la planta superior del Centre de la Imatge fins el 8 d’octubre.