Aquest 2018 s’ha inaugurat l’Any Panikkar, just l’any que en fa 100 del naixement del filòsof i teòleg català Raimon Panikkar. És considerat un dels pensadors més importants de la història recent. Va desenvolupar una filosofia interreligiosa i intercultural, en què posava l’accent en el diàleg entre subjectes i tradicions. En l’acte d’inauguració, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat precisament la importància del diàleg en l’obra de Panikkar: “Avui és més necessari que mai, sobretot després dels moments difícils que vivim”.

Colau ha fet referència als atemptats de Barcelona, a l’actuació policial de l’1-O i als empresonaments dels càrrecs polítics pel referèndum i la declaració d’independència. “Tot diàleg és sempre un aprenentatge, i aquí és on la proposta de Panikkar segurament té la seva màxima actualitat”, ha dit l’alcaldessa.

La inauguració de l’Any Panikkar s’ha celebrat al Saló de Cent amb l’acte “Raimon Panikkar, en el centenari del seu naixement“. Durant aquest any s’organitzaran diverses activitats per commemorar el naixement d’aquest filòsof i teòleg. Panikkar va desenvolupar una filosofia intercultural i interreligiosa amb l’objectiu de transformar la civilització occidental. De fet, creia que aquest sistema d’occident era imposat com l’única alternativa.

En l’acte també hi han participat diverses personalitats coneixedores de la figura de Panikkar, a qui consideren un dels filòsofs catalans més importants de la història recent.