‘L’alquimista’, adaptació de la novel·la ‘Opus nigrum’(‘L’ouvre au noir’ en francès) puja a l’escenari de la Sala Petita del TNC. Francesc Garrido encarna el protagonista, Zenó, un metge i alquimista lliurepensador, un humanista en temps de guerres de religió a la Flandes del segle XVI. L’adaptació comença pel final de la novel·la, quan Zenó ha estat condemnat a mort. “En la darrera nit reflexiona i, en un monòleg mental, rememora el passat i els personatges de la seva vida”, explica el director, Michael de Cock.

Aquesta estructura permet condensar els nombrosos i llargs episodis de la novel·la, que, per contra, comença quan un Zenó jove emprèn un viatge d’aprenentatge per una Europa en guerra, en ple trànsit entre l’Edat Mitjana i el Renaixement. “Un període fosc, negre, de dubte en què es van matar, torturar i cremar milers de persones”, afirma el director.

Coproducció amb Brussel·les

El repartiment compta amb Anna Moliner (la mare de Zenó), a més de Teresa Urroz, David Vert i Babou Cham, que encarnen diversos personatges. A més de la direcció, la música i l’escenografia són de l’equip belga de la coproducció amb el KSV, el teatre reial flamenc de Brussel·les, on, en breu, s’estrenarà la ‘Terra baixa’ que va posar en escena al gener Carme Portacelli, directora del TNC.

La sinergia entre els dos teatres ja s’ha vist altres vegades, com a ‘Bovary’, dirigida per Portacelli a partir d’una adaptació de Michael de Cook i amb intèrprets belgues, que va fer dues funcions al TNC al març.