(ACN) La segona edició del 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, ha arribat aquest diumenge al migdia a la darrera pàgina. Enguany aquesta cita literària, que va arrencar el 2 de novembre, ha aplegat més de 8.000 persones. En concret, 5.000 persones hi han assistit de manera presencial i més de 3.270, de forma telemàtica. L’organització ha celebrat “l’èxit d’assistència” i l’alta participació d’escriptors nacionals i internacionals. El certamen assegura que les xifres confirmen que Barcelona és un “referent de les literatures no realistes”.

Durant els cinc dies que ha durat el festival, la Fabra i Coats ha acollit 84 activitats, entre taules rodones, converses, tallers i clubs de lectura, capitanejats pels màxims exponents del gènere fantàstic, tant del panorama internacional com del nacional. Entre les taules que han despertat més interès, les d’Alejandro Jodorowsky, Samantha Shannon, Olivie Blake i David Mitch.

Públic juvenil

Entre els principals objectius del 42 hi ha la voluntat d’obrir els gèneres fantàstics al públic general i de fomentar la lectura en el públic més jove. Per això, la direcció del festival, amb la complicitat del Consorci de Biblioteques, ha fet diversos clubs de lectura i visites a les exposicions amb mig miler d’adolescents d’escoles de la ciutat dirigits per autors com Mar Bosch, Amaya García i Vanessa R. Migliore.

Salut mental i crisi climàtica, eixos temàtics del certamen

Un dels eixos temàtics del festival ha estat la relació entre la salut mental i els gèneres fantàstics, per això hi ha hagut diverses taules dedicades a aquest vincle entre realitat i ficció.

La crisi climàtica també ha estat un dels eixos centrals del 42, amb taules al voltant del “climapunk”, amb la presència d’autors com Paul Kingsnorth, Núria Perpinyà, Mercè Falcó i Pegueroles i Toni Mata.