Els amants de la literatura no realista tenen una cita amb el 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, que celebra segona edició (del 2 al 6 de novembre) després de la inaugural, molt condicionada encara per la pandèmia. La Fabra i Coats i la veïna Biblioteca Ignasi Iglésias són seus del certamen. Entre els 225 participants de quatre continents destaquen noms com els d’Alejandro Jodorowsky, Annabel F. Steadman, Aliette de BodardDavid Mitchell, Tade Thompson, José María Merino, Luis Mateo Díez i Elia Barceló.

El certamen ret homenatge a Italo Calvino amb una exposició a l’esmentada biblioteca amb motiu del centenari del naixement de l’autor d”El baró rampant’. Comissariada per Joaquim Noguero, es desplega amb infografies i diagrames que acompanyen els textos de Calvino. “Era important traduir en imatges les seves idees. Per exemple, tenint en compte la importància que donava al lector, ens ha semblat interessant convidar il·lustradors a llegir la seva obra i recrear-la”, comenta el comissari.

Entrada a l’exposició “Italo Calvino. Fantàstic!”

També una exposició d’il·lustracions (de mida humana) recorda els 50 anys de l’obra de Terry Pratchett, el creador de l’univers Discoworld. És també homenatjat en el centenari del naixement l’editor Paco Porrúa, fundador de Minotauro i introductor al país de l’obra de clàssics com Ray Bradbury, Phillip K. Dick o J. R. R. Tolkien. Altres homenatjats són l’editor i escriptor Miquel Barceló o la pionera i presidenta de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, Rosa Fabregat.

Tallers i projeccions

Gràcies a la manca de restriccions, enguany s’incrementen les activitats amb tallers diversos, que van des de com aprendre a llegir Cortázar a una classe de maquillatge passant per un taller de confecció de cosplay o un combat d’il·lustradors. També hi ha projeccions per relacionar, en els debats, obres literàries i les seves adaptacions cinematogràfiques o televisives. A més, la cloenda del festival serà en forma de debat teatralitzat, amb la participació de Sergi Belbel, Jordi Casanovas o Marc Rosich, entre d’altres.

El festival incideix en temes com l’atracció del públic juvenil perquè “molta gent, gràcies a Netflix o els videojocs, s’ha aficionat a la literatura fantàstica sense prejudicis”, explica el comissari del festival, Ricard Ruiz Garzón. Com l’any passat hi ha alguns temes recurrents en les taules rodones i debats, amb la salut mental com un dels principals. “Els gèneres fantàstics han tractat sempre el tema de la pèrdua de la raó”, afirma Ruiz Garzón.