Per segon any consecutiu el Gran Teatre del Liceu i l’Ajuntament, a través del Museu del Disseny, donen suport a la creació de quatre òperes de 30 minuts que han implicat quatre compositors, quatre llibretistes, quatre directors escènics i quatre escoles de disseny barcelonines. El director artístic del projecte és Àlex Ollé. “És un minifestival d’òperes que busca atreure nous públics i, en concret, el públic jove, amb temàtiques contemporànies”, afirma.

Els seleccionats en aquesta segona edició d’Òh!pera han estat els compositors Andreu Gallén, Carlos de Castellarnau, Marian Márquez i Itziar Viloria, Àlex Tentor i Jordi Oriol; Israel Solà, Cristina Cubells, Bàrbara Mestanza Peña i Jordi Oriol s’encarreguen de la posada en escena, i Jordi Prat i Coll, Cristina Cubells amb Mervat Alramli i Ariadna Pastor han escrit els llibrets. Finalment, les escoles ESDAPC, ESDI, LCI i IED han dissenyat els espais escènics, que es reparteixen entre el Foyer, la Sala dels Miralls, el Box i el Teatrino.

No més de sis intèrprets

Un dels requisits de l’encàrrec era que cada òpera impliqués un màxim de sis intèrprets entre cantants i músics. Les temàtiques i estètiques de les micròperes són molt diverses. A ‘Nala’, Andreu Gallé i Jordi Prat i Coll aborden la drogodependència en el marc de la relació entre dos cosins, un que viu al camp i l’altre, a la ciutat.

Amb ‘Filles del món’, Marian Márquez i Ariadna Pastor plantegen un món distòpic en el qual una dona reclama el dret a una mort digna. Carlos de Castellarnau i Cristina Cubells amb Mervat Alramli signen ‘Hi ha monstres que viuen per la seva curiositat’, una crítica del progrés. Finalment, ‘In the beginning everything was white’, d’Itziar Viloria, Àlex Tentor i Jordi Oriol, furga en el sobreconsum visual en què vivim immersos.